toppbilder_2023.jpg

Trainer av enklaste variant och pulsbaserad träning

Malin_bloggbild2019.jpg

Om en har som mål, att med hjälp av sin träning bli snabbare eller starkare, då är det givetvis kul att ibland kolla av läget lite och se om ens träning för en i rätt riktning eller om man måste göra några förändringar. Med löpning är det här lätt, man har en given runda, springer den och helt enkelt ser om det gick snabbare än sist man sprang den under liknande förhållanden. Styrketräning samma sak, extremt lätt att se om man orkar köra samma antal reps på en tyngre vikt. Men hur gör man på sin trainer då, utan wattmätare?

Svar: Det gör man inte.

På en trainer av enklaste sort (sån som jag äger alltså)  kommer resultatet av sin träning som en >total surprise< då snön äntligen smält bort och man kan klocka sin favvorunda i skogen. Jag har försökt hacka det här problemet genom att använda min kandensmätare. Jag har då trampat på en given växel och hållit samma kadens genom en längre intervall, för att sedan vid ett annat tillfälle försökt hålla samma kadens fast på en tyngre växel och se hur kroppen hanterat den ökade belastningen. Det här sättet är dock inte helt tillförlitligt. Det har funnits tillfällen, flera stycken faktiskt (?), som jag satt mig på trainern och känt mig vrålstark då jag kunnat öka både en och två växlar samtidigt som jag cyklat på samma kadens som tidigare… Bara för att mitt i all självkänsle-lycka komma på att det nog var ett tag sedan jag pumpade däcken... Med ett minskat tryck i däcken blir det givetvis även ett minskat tryck mot metallspolen som däcket sitter mot…(suck!).

En sak vet jag dock helt säkert, och det är att de vintrar som jag kontinuerligt trampat på min trainer (inte förra vintern alltså), så har jag varit bra mycket bättre förberedd att hänga på andra cyklister när snön smält bort, än de vintrar jag inte gjort det (men kanske tränat något annat istället).

Använd pulsen som guide då…

Alltså, jag älskar min pulsklocka och som statisktiknörd är det fantastiskt att titta på pulskurvor och se hur många minuter jag rest fram och tillbaka mellan olika zoner. Men ger det mig någon fingervisning om hur väl jag presterar? Jag vet faktiskt inte, jag tycker snarare att jag blir knasigt förvirrad. Jo, jag vet att pulsen ger olika utslag beroende på sömnmängd, vätskebalans, vad man tränat dagen innan o.s.v…. Som exempel; jag sitter inne på min trainer och den upplevda ansträngningen är kort och gott FRUKTANSVÄRD. Varenda sekund av intervallen känns som minst en minut och som att jag kommer kräkas vilken sekund som helst… Men, vad visar pulsmätaren? Att jag knappt tagit mig ur zon 4! Nån dag senare kanske jag kör ett pass ute (det har faktiskt hänt fast det är vinter). Jag trycker på uppför nån backe och hamnar i zon 5 utan att känna den här upplevda ansträngningen som jag känner på trainern redan i den lägre delen av zon 4. Hur kan det vara så? Är det psykiskt? Värme ska ju dessutom få pulsen att stiga lite högre, har jag för kallt inomhus?

IMG_0821.JPG

Det här är jag, efter 10 minuter i pulszon 4, på min trainer. Så här ser jag knappast ut när jag cyklar upp till norra Garberg, vare sig det är sommar och 30 grader ute, eller vinter och nollgradigt.

Hur som helst, det har blivit januari nu och vissa justeringar har skett på mitt tänkta träningsschema. Tanken är nu att jag ska köra två intervallpass på cykeln, ett med längre intervaller och ett med kortare intervaller. Det blir även ett intervallpass löpning i veckan, det som tidigare var två. Ett intervallpass löpning i veckan i kombination med att jag var sjuk (träningsoduglig) i nästan tre veckor i december kommer, med största säkerhet göra så att jag inte hinner nå mitt >milen-under-50-mål< på premiärmilen i Stockholm 30/3. Men jag ska ändå springa det, för att kolla av formen liksom. Så ska det väl in lite distanspass varje vecka, helst både löpning och cykel. Börjar nästan ångra mig att jag anmält mig till högakusten trail 23/2. Tack gode gud att jag just den dagen hade något sånär sunt förnuft och tog sträckan som “bara” är 35 km (på snöstig). Så styrketräning också, det ska ju också in helst ett par pass i veckan, om man ska göra allting rätt och riktigt… Vilken tur att jag bara är en människa och inte en robot, att jag faktiskt inte behöver göra allting rätt och riktigt, att jag är rätt nöjd ändå med den träning som faktiskt blir av.

Hoppas vinterträningen går bra för er också och att även ni har kollat upp årets datum för alla långlopp i cupen och skrivit ner dem med fet stil i era kalendrar. Jag längtar sjukt mycket i alla fall.

IMG_0833.jpg

Kan verkligen rekommendera Enervits Recovery drink efter ett svettigt pass, laddad med aminosyror, vitaminer och mineraler. Inga fler förkylningar den här säsongen inte ;)