toppbilder_2023.jpg

Cyklister och cyklister!

Linda_bloggbild2019.jpg

Gokväll från Israel. Den här veckan får ni hänga med mig och Henrik på cykelresa i Israel. Jag hoppas kunna uppdatera er dagligen, men det beror på internetåtkomsten. Under tävlingen kommer vi bo i tält i en oas i öknen. Vi kommer inte ha värme, men wi-fi skall finnas. Det är viktigt med prioriteringarna. 

Vi anlände i söndagskväll till ett kallt och regnigt Jerusalem. Tänk er skånsk vinter. Gårdagen spenderades på den lokala marknaden och jag lyckades nog trycka i mig ungefär det dubbla dagsbehovet av kalorier. Precis allt är gott här nere. Olivolja-fetaost-oliver-frukt-bröd....OMG. Frukostbuffé, lunchbuffé, middagsbuffé och därefter besök på en ”beer-bazaar”. Det är tur vi skall cykla snart. 

Idag börjar så resan på riktigt - med guide och övriga inresande lag. Vi är alltså här i en intressant konstellation med olika typer av inbjudna cyklister. Igår kväll spenderade jag och Henrik middagen med att leka leken ”gissa cyklisten”. I en fullsatt hotellrestaurang skulle vi, enbart baserat på utseende, klädsel och matval gissa vilka som var cyklister och som skulle hänga med oss under denna vecka. Vi hade faktiskt alla rätt. Intressant det där ändå. Om vi nu skall gå lite längre och definiera cyklister i olika kategorier så är vi en ganska heterogen grupp på bussen just nu. 

Vi har ett manligt lag bestående av den kanadensiska mästaren Cory Wallace och Sören Nissen, regerande luxemburgsk mästare i XCO, XCM och Cyclocross men med danskt ursprung samt ett franskt par, Frederic Gombert och Sophie Giovane. Den första tidigare fransk mästare i XCM och den senare har tävlat i OS. De är den lite mer seriösa delen av gruppen. De sista ska vi alltså jaga i Mixed-klassen, eller så kanske det är de som som får jag oss...paret är för övrigt supersmå och lätta. Inte för att storleken har betydelse, och jag och Henrik är inte heller så stora men nu är jag nästan huvudet längre en tjejen. Jag försöker intala mig själv att jag har bättre drag på platten med mina lår. Jag har också fler kalorier att använda under loppet. Tänk nu positivt Linda!! (Eller var realistisk..).


Sen har vi ett lag bestående av Tyler Benedict som grundade Bikerumor och hans kollega Watt Dixon och ytterligare ett par som betecknas som media crew, nämligen Martin Ganglberger och Klaus Hanten från österrikiska cykeltidningar. Så två proffslag och två lag som är mer relaxed. Någonstans däremellan är väl jag och Henrik som väl ändå inte är helt oseriösa i vårt cyklande. Eller som Henrik uttryckte det. Linda ska köra hårt och jag åker bakom och tar kort. Så även om vi är 10 duktiga cyklister i gruppen så är det stor skillnad. Det blir också tydligt hur mycket som faktiskt krävs för att bli så där riktigt duktig. Vilka uppoffringar som krävs. Det är inte bara att hänga med ut och ta en öl efter middagen eller äta av alla efterrätterna. Förmiddagen idag spenderades på träning när vi andra kollade in Jerusalem. Sådan målmedvetenhet imponerar otroligt mycket på mig. Samtidigt blir jag också medveten om att jag är ganska nöjd på den nivån jag är. 

Efter vår tur i Jerusalem styrde bussen söderut mot Mitzpeh Ramon. Där fick vi en lokal guide och ett antal lånecyklar. Utanför staden ligger en stor canyon, precis som Grand Canyon i USA, och vi cyklade längs kanten och beundrade utsikten. Cyklingen blev verkligen en liten försmak av vad som komma skall. Sten, sten och sten. Inga slipade, tillrättalagda stenar, utan vassa och lösa. Det kommer bli rejält teknisk cykling här nere. Vi skojade med ett visst allvar i tonen om antalet punkteringar vi kommer få under tävlingen. Jag som är lite höjdrädd fick också en kittlande känsla i magen när vi kom nära kanten. Att köra på skrå med så många höjdmeter känns svindlande. 

Nu rullar vi snart i i Elifaz, som är vårt läger för natten. Här skall vi sova i en kibbutz. Imorgon efter lunch smäller det. 20 km prolog med individuell start. Att köra bra här är viktigt för att vi skall få en bra placering i startfållorna kommande etapper.
Vi höres!