toppbilder_2023.jpg

Dags för en roadtrip till Falun

Blogg_byline_emelie1200.jpg


Då var det dags att bege sig till Falun! Och jag har gjort min hemläxa. Ja, om Falun alltså. Jag har luskat fram att det är en stad snäppet större än Skövde (28:e respektive 32:a plats på listan över tätorter i Sverige), att det är här som Falu rödfärg kom till (skräll va) och enligt wikipedia så finns det en å rätt igenom som delar staden i något som i folkmun kallas för den gruvliga sidan och den ljuvliga sidan. Jag känner rent spontant att jag gärna hänger på den ljuvliga sidan under Långa lugnet – både fysiskt och mentalt!

För övrigt så är ju Falun klassat som ett världsarv, alltså något som anses ha enastående och ojämförliga kultur- och naturmiljöer, samt har stor betydelse för hela mänskligheten. Se där ja! Känns alltså helt ok att åka dit imorgon för att på lördag trampa de 62 kilometrarna upp och ner för Lugnet. För det har jag minsann koll på, att det blir mycket upp och ner. Det fick jag erfara under mitt senaste besök i staden för ett drygt år sedan då jag var och kikade på skid-VM. Då traskade man upp och ner längs med Mördarbacken och alla andra backar. Folk, inklusive jag själv, rörde sig som i ett fiskstim utefter banan, upp-ner, upp-ner, för att få se så mycket som möjligt av dessa stjärnor. Där av vetskapen om all den kupering som väntar. Men, åker man uppför så måste man ju någon gång också åka nerför - det ser jag fram emot!


Ett par funderingar inför loppet.

1. Det har regnat och ska regna. Inte mig emot. Det går jättebra. Jag är lite som den gamla formel 1-föraren Ayrton Senna. Blir egentligen bara bättre när det börjar regna. Kanske enbart är en sanning som existerar i mitt egna huvud, men det är ju ändå något. Anders går här hemma och pratar nervöst om att det just nu finns en klass-2 varning för översvämning uppåt landet. Jaja, whatever tänker jag. Vad som än väntar i Falun i vattenmängd och väder så har jag med allra största säkerhet haft det värre i nåt miltärtält på någon orienteringsstafett någon gång.

2. Äntligen är jag inte ensam i världen om att tycka att marängsviss måste ju va rätt bra ur energisynpunkt. Log brett när jag upptäckte dessa på Ica som åker med i fickan på lördag.

3_swebar.JPG

3. Egen damstart. Har jag aldrig varit med om tidigare. Blir nog jättebra. Kommer såklart bli ikapp åkt av herreliten, ska bli spännande att se hur snabbt de kör!

4. Det verkliga problemet, vem ansvarar för att dessa skyltar kommer upp även i Falun?

3_glasskyltar.JPG

Dessa ställde min kollega Renita upp utanför sin tomt som man passerar på Billingeracet. Nå, vem boendes i Falun åtar sig detta? Är det svårigheter med att få fram just glasskyltar så fungerar även cheerleaders, en symfoniorkester eller fyrvekerier också. 

Lycka till i Falun alla ni som ska köra!