toppbilder_2023.jpg

Inför hemmatävlingen Långa Lugnet

P1160141.png

Om ganska precis två dygn så är det dags för min hemmatävling, Långa Lugnet. 

Jag tycker mig ha förberett mig väl och har dom senaste veckorna cyklat igenom samtliga delar av banan minst tre gånger där jag så sent som i tisdags körde igenom hela banan. Jag körde på riktigt hårt så länge som jag orkade vilket visade sig bli dom två första looparna. Den sista loopen så var benen helt slut och jag försökte mest ta mig runt. Tiden blev ändå 2.46 och jag skulle väl tro att vinnaren åker runt på 2.15-2.20 ungefär.

Banan börjar med en mestadels snabbåkt förstaloop på ungefär 27 kilometer där det är mycket grusväg men även ett par backar för att sprida ut fältet. Ju närmre Lugnet vi kommer desto mer stig blir det. 

Slinga två börjar snabbt men går på Jungfruberget, så det blir både kuperat och stigcykling. Slinga två är helt klart den tuffaste av dom tre slingorna så se till att spara lite krafter på förstaslingan.

Slinga tre går på mestadels lättrullat underlag, innehåller några backar på klassiska skidgator och har Lugnets välkända handbyggda stigar. Här finns det möjlighet att njuta lite om du inte bränt allt krut redan. Loppet avslutas svagt utför på handbyggda stigar, fina lättrullade stigar och i klassisk Lugnet-terräng. 

Kollar man på väderprognosen så ser det ut att vara uppehåll fram till dess att tävlingen har kommit igång. Det vore ju skönt att åtminstone få starta torr, även om jag kanske är en av de som gillar regn mest i hela startfältet. För de som inte har lika bråttom som jag så hoppas jag dock på uppehåll under hela loppet. 

Något som ska bli väldigt spännande att utvärdera blir det faktum att Långa Lugnet blir först ut med separat start för damernas tävlingsklass. Det här ger inte bara cyklisterna möjlighet att verkligen tävla mot varandra på ett mer öppet och schysst vis, det ställer också helt andra krav på cyklisterna. Damerna brukar ju på både gott och ont åka med i klungor av herrcyklister. Detta gör ju att deras egna taktiska upplägg helt måste läggas åt sidan för att hitta en bra grupp med dragvilliga gubbar. I dagsläget är det 34 damer anmälda till dom olika tävlingsklasserna med en ganska stor spridning i kapacitet mellan cyklisterna. Det kommer inte att bli några stora klungor, det kommer inte bli långa stunder med "gratisåkning" utan det kommer bli hårt slit i 62 kilometer. Istället för att åka bakom någon så måste nu jobbet göras på egen hand och jag skulle tro att det blir några ovanligt slitna damcyklister som kommer tillbaka till målet.
Tror ändå att det är bra för sporten och bra för damcyklisterna.  

I min egna klass, herrar elit, så är det 63 anmälda cyklister och det är en ökning med 17 cyklister från Billingeracet och en snabbkoll i listan gör att jag tror det blir ännu svårare denna helg att lyckas nå mitt högsta mål för året med ett resultat topp-10 i någon deltävling i Långloppscupen. Det är ett riktigt getingbo! Calle Friberg ser ut att få favoritskapet på axlarna, utmanad av bland andra Billingeracets segrare Axel Lindh och urstarke Fredrik Edin. 
För min egna del så är kanske ett resutat topp-20 bland samtliga klasser ett realistiskt mål där jag är topp 15 en bra dag och lycks slå mig in topp-10 om allt går min väg.