toppbilder_2023.jpg

Lagtempo på Zwift

LLblogg-byline-Linda.jpg

Årets mörkaste dag är snart här. Snart vänder det och vi går mot ljusare tider. På många håll i landet har solen lyst med sin frånvaro ganska länge nu och dagarna har mest bestått av olika nyanser av grått. För egen del har det ändå funnits en solglimt i tillvaron. Det har varit lagtempo på Zwift. 

Jag klev in i Zwifts fantastiska värld ganska tidigt. Kommer ihåg ett första SM för ett par år sedan där vi var 10 damer till start och om jag minns rätt tog jag en 6:e plats.  Då var Zwift ganska nytt och okänt, en övergående fluga i vissas ögon. Det har hänt mycket sedan dess och antalet användare på Zwift har snarare exploderat detta Coronans år. 

Sedan mina första tramptag i denna virtuella värld har jag utvecklat en form av hatkärlek till detta ”TV-spel”. Jag älskar att Zwift är så enkelt. Man sätter sig på trainern och under nästan alla dygnets timmar kan det bjudas upp till match mot andra. Ett effektivt sätt att träna och få köra riktigt hårt, även när motivationen inte är på topp. Samtidigt gillar jag inte alls träningarna på Zwift. Jag hatar de där förbannade stjärnorna man skall få till vänster på skärmen för varje avklarad del av passet. För mig tycks det omöjligt att klara att få alla stjärnor under ett pass. Det spelar ingen roll hur bra känsla jag har eller hur starka benen är, jag får aldrig full pott. Mentalt knäckande. 

Nu i höst har ännu en dörr till denna magiska värld öppnats. LAGTEMPO! Team SZ har växt otroligt mycket och nu är vi många tjejer som tillsammans bildar lag i alla kategorier, från A-D. Från tävlingsfokuserade lag, till lag där fokus är på teknik och att alla skall med. 

Lagtempo fungerar ungefär som i verkligheten. Vi är sex damer i laget (på vissa tävlingar åtta) och de fyra bästa tiderna i mål räknas. Innan tävling får vi från vår lagkapten en snyggt ihopsatt EXCEL-fil med vår vikt, längd och FTP. Utifrån detta beräknas sedan ett förningsschema. Vilken watt jag skall hålla när jag ligger längst fram och drar och hur länge jag skall dra innan jag faller tillbaka längst bak i ledet samt i vilken ordning vi skall köra. Detta för att alla skall få så bra och jämn träning som möjligt. Oftast innebär detta att man i snitt skall ligga på 99-100% av sin FTP under hela loppet. Ingen meskörning alltså. 

444ADC71-CA92-4E18-87DC-A0CC45B87C8F.JPGFörberedelser och fokus.

När det är dags för tävling kopplar vi upp oss på Zwift i god tid för att värma upp. Vi ansluter också via Discord – en App för samtal online – för att kunna kommunicera under loppet. Med på discord har vi också vår coach för dagen. Vår ”Team car” som det kallas. En person som följer oss från sidan och coachar oss igenom loppet. Team car håller koll på var det kommer backar, ser till att vi håller rätt ordning i ledet och peppar. Framförallt den där peppen är guld värd. 

På lagtempo startar alla lag individuellt. Detta innebär att man ofta har ett antal minuters fördröjning efter den officiella starten tills det egna laget startar. Under dessa minuter kan man stå kvar i startfållan, men då gäller det att inte trampa. Gör man det så tjuvstartar ens avatar och man blir diskad. Säkrast är därför att via menyn gå in i Pairing-mode för att kunna fortsätta värma upp. 

När starten går gäller det att snabbt formera sig i ett snyggt led, i rätt ordning. Sen kör det igång. I början brukar det kännas ganska lugnt. Längst bak i ledet är watten inte så hög, men för varje cyklist i laget som faller bak och man hamnar längre fram, desto mer pressas watten upp. Till slut ligger man längst fram och då är det förningswatt som gäller. Då är man ganska många watt över sin FTP. Skönt då att i Discord få ropa 5 sekunder och namnet på den som kommer efter i ledet, sen få slå av och falla ner till sista plats i ledet igen. Där hinner man andas lite, kanske ta en klunk vätska och torka lite svett, innan watten börjar pressas upp igen. 

IMG_0420.jpgSnyggt led.

I höst har jag kört WRTL Racing League med Team SZ, antingen i lag Trud eller lag Sif. Tack tjejer för flera fantastiska tisdagar. Jag har svettats, skrattat och sjungit om vartannat. I tisdags stängdes serien efter 10 deltävlingar. Lag Sif vann serien och efter sista deltävlingen firades det ordentligt med champagne på Zoom. 

Är du sugen på lagtempo? Testa! Det kanske initialt känns lite komplicerat och svårt med tekniken. Men det är ganska enkelt. Kommunikationen innan loppet sker via Messenger, vilket de flesta har. Man behöver ladda ner Discord för att kunna kommunicera under loppet och skaffa ett konto där. Man måste också ha ett konto på ZwiftPower för att få resultat. När detta är på plats är det bara att tuta och köra. När man väl testat en gång så funkar det av sig själv. 

IMG_0366.jpgEfteråt...trött, svettig, nöjd.