I takt med att allt fler evenemang ställdes in eller ställde om föddes idén med en Hemmavasa här hemma i Falun. Det är ingen tvekan om att Falun är Sveriges MTB-metropol och att det finns en hel drös med otroligt duktiga cyklister gömda i skogarna här. Visst skulle det då vara extra roligt att ihop med @Vasaloppet och deras TV-sändning bjuda på ett mycket meriterat gäng cyklister och Faluns vackraste stigar. Sagt och gjort och nu står vi här dagen före start och jag börjar känna ett visst pirr i magtrakten.
Förutom tre av teamets cyklister och Lasse Strand i servicebilen kommer vi ha med oss följande cyklister:
Jennie Stenerhag
Hanna Bergman
Linn Gustafzzon
Matthias Wengelin
Fredrik Eriksson
Magnus Darvell
Mattias Nilsson
Lars Bleckur
Jens Westergren
Erik Åkesson
Henrik Öijer
Totalt alltså 10 cyklister som tillsammans radar upp flera Cykelvasa-vinster, topplaceringar och SM-medaljer. Vissa kallar sig avdankade medan andra i allra högsta grad är på väg uppåt. Snabbt räknat så har de här personerna tillsammans kört minst 70 gånger mellan Sälen och Mora. För att ni skall få lära känna dem lite bättre så har jag frågat dem om vad Cykelvasan betyder för dem, deras bästa minne och kanske om en och annan anekdot också.
En snabb googling på namnen ovan leder mig till en gammal artikel i Dalademokraten. Året är 2013 och det året krossade de manliga dalacyklisterna fullständigt det övriga motståndet på sträckan mellan Sälen och Mora. Samtliga åkare topp 7 kom från Dalarnas skogar. Topp tre var Fredrik Ericsson, Mattias Nilsson och Johan Landström. Fyra slutade Emil Lindgren som i år kör sin Hemmavasa i Alingsås. Femma blev Jens Westergren tätt följd av Magnus Darvell och Mattias Wengelin. Jag börjar ana att dessa gossar trissat varandra på skogarna i trakten en hel del genom åren. Tänker att det även på lördag kanske kommer trissas på stigarna? Funderar på hur jobbigt jag egentligen kommer få det.
Mattias Nilsson beskriver också just 2013 som sitt bästa Cykelvasa-minne:
”År 2013 var jag i kanonform. Punkade efter Mångsbodarna men lyckades på något sätt få tätningsvätskan att täta. Körde med 0,7 kg i bakdäcket hela vägen in till mål men lyckades ändå ta spurtpriset i Hökberg och vara först i klungspurten om 2 platsen.”
Som mest nöjd är Mattias med sin egen andraplats och teamkompisen Magnus Darvells vinst 2010. Magnus som 2009 slutat 2:a vann 2010 efter en tuff duell med Emil Lindgren. Magnus som för övrigt har två andraplatser och en vinst på meritlistan.
På frågan hur Mattias presterat i årets upplaga är svaret mer svävande. ”Haha jag hade varit glad om jag tog mig i mål levande. Med två småbarn hemma kan jag inte direkt påstå att distanstimmarna är påfyllt på kontot.”
När vinnaren 2013, Fredrik Ericsson får frågan om sitt bästa Cykelvasaminne är det också det året som nämns. Hur han efter segern 2013 åkte direkt till Rättvik och segerfikade med On track piraten, som just slagit svenskt rekord i sin genombrottssäsong, och sedermera blivit den vinstrikaste hästen i V75’s historia.
När jag kollar med Lars Bleckur om hans bästa minne så är det 2012 som kommer upp. Året när Lars spurtade sig till en 2:a plats. ”Visserligen trodde jag att segern skulle vara möjlig, men sen kom Jesper Dahlström som ett skott. Snopet, men skön känsla ändå att komma upp på pallen!” På meritlistan har Lars även en fin 5:e plats.
På damsidan har två Falucyklister tampats om segern mer än en gång. Hanna Bergman och Jennie Stenerhag. Vilka brudar. Om herrarna ovan benämner sig som föredettingar och avdankade så är detta två damer, som trots att de är äldre än herrarna ovan, är ”Still going strong”. Det är otroligt imponerande. Hanna Bergman plockade hem den första upplagan av Cykelvasan 2009. Det är med stor ödmjukhet jag tittar på hennes statistik. På 8 starter sedan 2009 har hon ALDRIG varit sämre än 4:a. Här pratar vi bäst när det gäller. På frågan hur det kändes att vinna svarar Hanna: ”Det var väldigt överraskande.
Kom upp mitt i natten på fredagen. Hade haft cykeln bak på bilen i ösregn på grusvägar, fick rulla in den på bakhjulet i duschkabinen i stugan. Jag hade haft tävlingsuppehåll säsongen innan pga graviditet och hade därför ingen seedning. Fick övertyga sekretariatet innan start att jag skulle stå i första led. Som tur var godkände det min önskan. Under loppet hängde jag på snöret hela tiden men tänkte att ju längre tid jag orkar hålla ledarinnans rygg desto större chans att jag kan fixa en andra plats. Men plötsligt kroknar istället hon och jag fick en lucka och rullade solo in i Moraparken. Otrolig känsla!” Ja, vem har inte under sina hårda pass på Monarken fantiserat om att få rulla in på ett upplopp solo med armarna i luften.
Om möjligt är Jennies statistik för Cykelvasan ännu mer imponerande. På 8 starter radar hon upp fyra vinster och har som sämst varit 5:a över mållinjen. Själv väljer hon året 2016 som sitt bästa minne: ”Mitt bästa minne från Cykelvasan är när jag kom ensam in på upploppet och kunde sträcka armarna i skyn (det är den enda segern jag kunnat göra det i, övriga år har det varit spurt). Det var väldigt speciellt då det var första gången vi fick egen damtävling efter att ha kämpat för det i många år, vilket också betydde att jag var första cyklist i mål. Det var ett väldigt speciellt upplopp som jag aldrig kommer att glömma.”
Själv blir jag glad när jag läser detta. Den där känslan av att solo rulla över mållinjen, den skall ju vi damer också få uppleva. Så stort tack Cykelvasan som varit drivande i den utveckling av separata damstarter vi nu ser.
Jennie fortsätter: ”Att vinna Cykelvasan är stort och en helt otrolig känsla. Det är ett så otroligt speciellt lopp då hela Sverige känner till det. Att vinna Cykelvasan är större än att vinna SM, speciellt massmedialt! Alla 4 vinster har varit speciella på olika sätt.”
Med i gänget på lördag har vi också två cyklister som, om jag får säga det, har tiden framför sig. Linn Gustafzzon och Erik Åkesson. Den sistnämnda cyklade Cykelvasan första gången som 13-åring och då på tiden 3:42. Bara det är otroligt imponerande. Trots att han bara är 22 år har han hela 8 gånger cyklat mellan Sälen och Mora. Kanske är det Erik vi kommer se i intervjuerna på TV när Cykelvasan kör sin 50:e upplaga och kanske är det han som inom kort står överst på prispallen i Mora.
Vi vet alla att vädret under Cykelvasan har varit varierande genom åren och just vädret är något Erik nämner när jag frågar om anekdoter från Cykelvasan: ”- Min bästa anekdot från ett Cykelvasa-sammanhang måste vara det året jag och min pappa vaknade upp på morgonen innan starten, kollade ut genom fönstret i stugan i Sälen och såg termometern: 3 grader och regn, vilket var kallare än de hade haft ett halvår tidigare på "riktiga" Vasaloppet på skidor...”
Linn är en inbiten XCO-cyklist och satsar för fullt på det. På meritlistan har hon två segrar i Cykelvasasprinten. En tävling uppe i Lindvallen som lockar massor av publik och där Vacchi är speaker. Linn har ändå kört Cykelvasan vid två tillfällen. 2018 var hon i kanonform, men ibland har man inte turen med sig: ”2018 var jag i bra form och hade vunnit alla utom 1 spurtpris och det var ca 2 mil till mål. Då på något knasigt vis så gick skruven till min sadel av. Så sadeln lossnade. Och det är inte jättelätt att cykla med en sadel som hänger framåt och inte går att sitta på… Så jag tappade täten och var så arg. Men kändes så kul fram till dess, mitt första vasalopp”. Linn hoppas på att framöver kunna vara med och fajtas om pallplatser mellan Sälen och Mora.
På lördag har vi också med oss Sveriges cykelbloggare och vloggare nummer ett, Henrik Öijer. Enligt statistiken har han stått på startlinjen 10 gånger. Många av hans lopp har setts av 1000-tals personer på hans Youtube-kanal och visst är vi många som dagarna före Cykelvasan tittar igenom någon av filmerna för att känna att vi har koll på banan innan tävling? 2016 plockade han spurtpriset i Smågan efter att ha gått loss med Ove Nilsson.
Jag ställde också frågan till vårt cykelsällskap om de kunde berätta en anekdot om någon annan i sällskapet. För att undvika slagsmål och skandaler på lördag har jag anonymiserat svaren något, men trevlig läsning på er.
”Det ryktas om att Wengan äter mer kanelbullar än mat, så tror att han kommer ha kanelbullar i fickan på lördag.”
Fredrik Ericsson har lagt banan men om jag skall tro på anekdoter så gäller det att vara försiktig i korsningarna. ”När vi är ute och tränar tillsammans till vardags och Fredrik är den som lagt upp rutten händer ofta att, när vi närmar oss korsningar, att Fredrik säger "höger här!" och själv svänger vänster. Det har lett till att vi numera frågar "Ditt höger eller riktiga höger?" varje gång han säger "Höger!". Så alla vi som ska vara med på Hemmavasan på rutten Fredrik lagt upp, var uppmärksamma vid korsningar ;)”
Jag hoppas att ni alla får en fin lördag ”I fäders spår för framtids segrar” och avslutar med några ord från Erik Åkesson:
”Små tips till er som ska köra Hemmavasan i någon form: ät och drick mycket, cykla med dina bästa cykelkompisar, planera rutten på vägar/stigar du aldrig eller sällan kört förut, för att få en så ny och fin upplevelse som möjligt! Ut och njut!”
Titta och njut också av bildkavalkaden nedan. Tack Vasaloppet för bilderna.