toppbilder_2023.jpg

Starstruck i Orsa

Byline_Hakan_2023.jpg

Jag har just sålt två tätdubbade cykeldäck och Swish-appen har bekräftat att pengarna kommit in. 

”Cyklar du mycket?”, frågar jag köparen. 

Svaret får min haka att ramla ner så långt att den nästan fyller ut det extra skinn som samlats under hakan de senaste åren:

”Jag blev totalfyra i långloppscupen 2022.”

Första mötet med Isak Nordin kändes lite genant. Jag har koll på alla gamla mountainbikehjältar, men det verkar vara si och så med nutidsorienteringen.

isakN.jpg

Isak Fjordell-Nordin Foto: Andreas Olsson

Om jag ska ha lite överseende med mig själv så är det att jag läser resultatlistorna som de flesta. Det handlar om vem som vinner och i bästa fall om de tre som står på pallen efter målgång. De som kämpar för att komma dit får sällan några rubriker och därmed är de under min radar.

Skidfinal

Jag är i Grönklitt för att fira min personliga final på skidsäsongen. Den här helgen ska det bli många mil i längdspåren.

För flera månader sedan annonserade jag två par dubbdäck för mountainbike på happyride.se. De var på 29 respektive 27,5 tum. De största försvann direkt, men annonsen för de mindre fick inga svar. Först när den raderats hörde Isak av sig och undrade om jag kunde skicka däcken. När det stod klart att han fanns i Orsa kom vi överens om att jag skulle ta med dem dit vid tillfälle.

Det blev det inte förrän veckan efter påsk.

Starstruck

Så här stod jag nu, inte lite starstruck efter att ha träffat en ung man som har potential att utvecklas till nästa stjärna på den svenska mountainbike-himlen.

Isak jobbar i Skidshopen i Grönklitt. Det är knappast en slump. En stor del av hans liv som idrottsman handlar om skidåkning. Fram till för något år sedan tävlade han på hög nivå inom både skidor och mountainbike, men nu har han fullt fokus på mountainbike. Trots det består en hel del av vinterträningen av skidåkning. Längdskidåkning är allsidig träning som aktiverar stora delar av kroppens muskler samtidigt som det ställer stora krav på syreupptagningsförmågan.

I dag tävlar Isak på mountainbike för Orsa-klubben CK Uven.

CK Uven ger frihet

– Det känns skönt att kunna inspirera ungdomarna här att cykla mountainbike, säger han. Dessutom ger det mer frihet att vara kvar här än att tävla för större team som ställer andra krav på de som är med när det gäller material, tävlingar etc.

ck_uven.jpg

Laguppaställning i CK Uven, fr v Benjamin Haglund, Emanuel
Haglund, Anders Eriksson, Isak Fjordell-Nordin, Ida Garfvé
och Anders Solin. Foto: Andreas Olsson


Vi kommer snabbt in på detaljer i hans träningsupplägg inför säsongen. Isak har ju ett vanligt arbete så det gäller att planera för att tiden ska räcka till…

– Det blir ändå ett snitt på 12-15 träningstimmar i veckan, konstaterar han.

Målet för säsongen?

Det finns plats för avancemang i resultatlistan, från fjärdeplatsen 2022. Då blev bästa placering ett brons på Engelbrektsturen i Norberg. 

– Klart jag siktar högre i år, säger Isak, som planerar att köra alla deltävlingar i långloppscupen – och så mycket annat han hinner med. Förutom cupen finns naturligtvis Cykelvasan högt upp på listan.

– Jag vill gärna stå på pallen när det är dags att summera Långloppscupen och samma gäller när maraton-SM avgörs på Bockstensturen.

Hjältar från förr

När jag pratat med Isak börjar jag bläddra i gamla nummer av Mountainbike-magasinet. Några namn dominerar stort under den första mountainbikevågen: Bernt Johansson, så klart, men Kjell Nilsson, Roger Persson, Tommy Johansson, Andreas Danielsson, Anders Östberg och ytterligare en handfull cyklister. 

Tjejerna var bäst

Pinsamt måste jag erkänna att de som lyckades bäst internationellt, Malin Lindgren och Annika Johansson, inte får speciellt mycket utrymme i spalterna. Det är inte många tjejer som fastnat för sporten och många av oss missar Malins och Annikas storhet eftersom konkurrensen är så liten i Sverige. Men när de båda deltar i EM och VM presterar de faktiskt alltid bättre än sina manliga svenska kollegor.

Det kanske krävs en guldmedalj i OS för att få uppmärksamhet?

I skrivande stund tävlar Isak Nordin i Belgien. Jag håller alla tummar som finns!


(Komplettering efter tävlingen: det blev riktigt tufft för Isak, som slutade 26a efter att ha varit inblandad i en startkrasch och kämpat med kramp de sista två timmarna)