toppbilder_2023.jpg

Faluversionen av #Hemmavasan – i långloppslegendernas spår

LLblogg-byline-Hanna.jpg


Juni var varm och juli var kall. Långsloppssäsongen har inte börjat, men snart är den slut. Världen är upp och ned, men Vasaloppet hoppas likväl att du, jag och övriga cirka 15 000 personer som brukar köra Cykelvasan sticker ut och cyklar oss glada och trötta på lördag, eller när du vill under perioden 15-22 augusti. 
För det är ju så vi brukar göra.

Vi byter bara diskret ut fädernas spår mot valfritt motionsspår hemmavid – inte kommer Gustav Vasa misstycka om den detaljen. Om jag inte minns fel kände Gurra V däremot att det hade varit kul med sällskap på färden, så ta gärna med en vän. Och lite snacks. Kanske ångrade han också att han aldrig tog en selfie för att föreviga stunden?

Vasaloppets digitala utmaning #Hemmavasan är givetvis ett nedköp från sommarens mest trivsamma folkfest Sommarveckan – som numera erbjuder ett helt gäng cykel- och löplopp. Men i DESSA TIDER finns som bekant två alternativ för oss som inte tillhör en riskgrupp; att dra en filt över sig tills pandemin är över (riskerar att bli kvalmigt framåt våren), eller att handsprita sig igenom livet i sällskap av lagom många människor på lagom långt avstånd. Fortsätta leva för att överleva mentalt helt enkelt. 

hemmavasan_topp_cl_0605_02a_1350x690.jpg

Vi i Team Sweden Mountainbike skippar filten och cyklar istället 90 kilometersversionen av #Hemmavasan i Falun på lördag 15 augusti. Tillsammans med vår huvudsponsor Sweden Mountainbike har vi dessutom bjudit in ett gäng lokala legender att slå följe. Eller låt oss säga att de nog kommer göra mer än så. Vad sägs om fem stycken tidigare Vasaloppsvinnare (årtal bakom namn) i kombination med diverse landslagscyklister, SM-medaljörer och allmänna profiler för sporten? Ett jäkla RÖVARGÄNG är vad de är - hör här bara; 

 • -        Jennie Stenerhag (2012, 2015, 2016, 2017)
 • -        Hanna Bergman (2009)
 • -        Linn Gustafzzon
 • -        Matthias Wengelin (2009)
 • -        Fredrik Eriksson (2013)
 • -        Magnus Darvell (2010)
 • -        Mattias Nilsson 
 • -        Lars Bleckur 
 • -        Jens Westergren 
 • -        Henrik Öijer
 • -        Erik Åkesson

  Jennie.jpg
 • Jennie Stenerhag, fyrfaldig Cykelvasa-vinnare och allmän långloppsdrottning. Härstammar från Falun såklart. 

 • Wengelin_1.jpg
  Matthias Wengelin knep kransen 2009, och såg ej helt onöjd ut vid uppvaktningen efter målgång. 

Vår rutt kommer att ta oss till Faluns finaste stigpartier, och enligt ruttmakarna Fredrik Ericsson och vår egen Linda Tufvesson kommer vår bana bestå av 96 km ”lättrullat och mest bara utför”. Återstår att se hur det går ihop sig i praktiken. Något som känns mer säkert är att vi kommer få avnjuta citat såsom ”här gick Långa Lugnet 2002/2007/2011” etc, att en och annan Vasaloppsanekdot kommer göra oss sällskap, och att normalt förekommande klagomål om trötta ben eller dåliga förberedelser lär lysa med sin frånvaro. 

Fredrik_1.jpg 
Vår ruttmakare Fredrik Ericsson - faluprofil, författare inom träningslära och "Jenny Rissveds tränare" vann Cykelvasan i gott sällskap av Alexandra Engen år 2013.

Själv har jag helgarderat med undanflykter, då jag lyckades bryta handleden i början av sommaren. ­En operation, en del frustration och två månader rehab senare börjar jag bli vän med titanplattan i vänsterarmen, ­­­och förra veckan satt jag på cykeln för första gången sedan maj. Jag har inte längre några teoretiska restriktioner om vad jag får utsätta handleden för - från och med nu är det smärtan som sätter gränserna. Då 90 km dock blir ett intropass i överkant är ambitionen att cykla ett par av de lättare partierna med gänget på lördag, få chans att träffa mina lagkompisar för första gången på länge, och övrig tid hänga med lagets trivselgeneral Lasse Strand (tillika Långloppscupsgeneral samt tävlingsledare för Cykelvasan) i följebilen. Så hur det än blir kan detta omöjligt bli en dålig dag. 

Så hur gör du nu – tar du till filten eller haffar du en vän för att låta Vasagubben le stolt i graven? 

PS. Vasaloppet sänder live från #Hemmavasan runt om i Sverige på lördag 15 augusti, och du följer kalaset härDS. 

09745B0E-BC77-4405-BAF5-4FE165D6CBAF.JPG
Och mina lagkompisar i Team Sweden Mountainbike heter som bekant Ingrid Kjellström, Linda Tufvesson och Cassandra Öhman. Även dessa ett rövargäng på sitt sätt <3