toppbilder_2023.jpg

Dags för racet!

Blogg_byline_henrik1200.jpg

Hej och hallå!

Förhoppningsvis så är en det en del nya läsare på den här bloggen i år, ni som läste bloggarna på denna sida även i fjol känner nog redan igen mig. Men för er nya så tänkte jag bara presentera mig lite kort.

Jag är 34 år ung, har cyklat i Falu Cykelklubb sedan 1997 eller kanske något tidigare. Körde min första tävling 1998 och hade fokus på MTB. Detta skogsfokus höll i sig till 2012 då jag spenderade några år med fokus på landsvägscykling innan jag förra året hittade tillbaka till rötterna i skogen igen. 
Kallar mig själv elitcyklist ibland och elitmotionär för det mesta, har heltidsjobb, familj med fru och fyra barn under vårt gemensamma tak i Stennäset, Falun. Trivs med livet och älskar cykelsporten. Kan inte lägga av, även om jag gjorde ett försök hösten 2009. Körde dock några tävlingar igen redan 2010...
Vill ni grotta ner er i vem jag är är denna sida en bra start: www.henrikoijer.com

Nu är det bara tre dagar kvar till årets race avörs, Billingeracet. Jag körde faktiskt den första upplagan av detta långlopp 2005, då blev jag tvåa! Dock så var inte tävlingen med i Långloppscupen då och det kan vara så att en handfull cyklister före mig körde fel under tävlingen. Men tvåa blev jag! Då hette tävlingen Långa Billingeracet och jag har faktiskt även kört Billingeracet innan 2005. Då var det ett XC-lopp och var ett stående inslag i den svenska MTB-cupen. Nu är jag inte helt säker, men jag tror faktiskt att Billingeracet var den första nationella tävling som jag någonsin körde och det borde ha varit som junior 1999 det. Så Billingeracet och jag går way back. 

Har kört många XC-lopp och ett antal Långlopp på Billingen genom åren och det har alltid legat mig varmt om hjärtat med sina fina och utmananade banor. Organsiationen är en sådan där som alltid får mig att känna mig välkommen där också och det i kombination med en bra bana ger ju en härlig tävlingsupplevelse.
Har hunnit samla på mig en del minnen från Skövde genom alla år som jag varit där. Faktiskt så har jag ett från min första nationella tävling där 1999. Vi var fyra cyklister som åkte ner dit för att tävla. På den tiden så var det alltid en bro av byggnadsställningstyp över vägen som leder upp till toppen. Detta för att vi tävlade på bägge sidor av vägen. Det var nog regn den dagen för jag vill minnas att bron var hal. Det var nämligen så att en i sällskapet föll på den där bron och fastnade med fingret i en srpinga i bron så att han bröt sitt finger. Endast en av oss fyra hade körkort och kunde köra bilen dom 33 milen hem till Falun sedan. Just precis, det var han med det brutna fingret det. 

Minns också 2008 när det var typ två grader och snöblandat när vi skulle tävla. Jag klädde mig optimistiskt och var nära (nåja) att ta bergspriset den gången. Trodde faktiskt att jag skulle ta det och gav kanske inte riktigt allt när plötsligt Anders Ljungberg (som numera är förbundskapten för svenska MTB-landslaget) flög förbi mig innan toppen av backen. Det var så kallt den dagen att min ena lårmuskel domnade av senare under loppet. Skitläskig känsla, som om det satt något stort och konstigt fast på mitt ben. Jag försökte faktiskt först ta bort det med handen, men känslan satt kvar så jag försökte en gång till och tittade ner. Kunde då konstatera att låret domnat bort av kyla. Har aldrig hänt mig varken förr eller senare.
bilder493s.jpg 

 En cyklist är klädd för cykling i två plus och regn, den andra cyklisten är jag.

Det kan faktiskt bli något liknande väder i år då väderprognosen just nu lovar 3-6 grader och regn på lördag. Mitt favoritväder på tävling det där, regn och kyla.

Mina ambitioner med Långloppscupen i år är att komma topp-10 så många gånger som möjligt och förhoppningsvis nå topp-7 i totalen. Just 7:a var jag nämligen 2008 så det vore ju fantastiskt om jag kunde nå den nivån igen. 
Det kan dock bli svårt att nå en topp-10 redan i Billingeracet då jag dels, i skrivande stund, inte känner mig i toppform, dels är startfältet jättefint och även om jag älskar Billingeracet så har det aldrig riktigt passat mig som cyklist. Min bästa placering på Billingeracet under Långloppscupåren är en 18:e plats och i fjol var jag 23:a.

Men skam den som ger sig och i år är jag ju ett år mer rutinerad!