toppbilder_2023.jpg

Långloppsbloggare: Håkan Johansson

Hakan-2024.jpg

Hej!

Jag heter Håkan Johansson och bor i Falun. Säsongen 2024 har jag som mål att genomföra samtliga deltävlingar i Långloppscupen, för tredje gången. 1995 var jag och Ulf Dovemark, motorn bakom Bockstensturen, helt överens: Sverige behöver en Långloppscup och den ska vara till för alla som älskar mountainbike, ung som gammal, elit som motionär.

Jag var chefredaktör för Svenska Mountainbike-magasinet när Ulf hörde av sig. 1996 startade vi Cupen och självklart körde jag alla deltävlingar. Det har jag papper på, jag har diplomen till de fem cyklister som genomförde samtliga lopp det året. Jag var en av dem och trots att jag fortsatt cykla har jag inte upprepat den bedriften förrän i fjol.

Hösten 2022 bestämde jag mig för att leva min dröm år 2023. När jag fyllde 70 år i december gav jag mig själv Sveriges bästa coach, Fredrik Eriksson på Toppfysik, i födelsedagspresent. Sedan följde jag slaviskt men entusiastiskt de träningsprogram som han gav mig.

Jag förstod att jag inte kunde räkna med att göra rekordtider, men siktade på att bli en lite bättre version av mig själv. Tio procent snabbare, tippade Fredrik. Det blev nästan så bra. Framför allt inspirerades jag att fortsätta träna och att cykla långlopp. Det är bara så sanslöst roligt!

Säsongen 2024 trampar jag vidare, men på egen hand. Jag tänker skriva lite om min resa, men kanske också en och annan minnesbild från åren som gått.

Mountainbike har utvecklats till en bred folksport. Oräkneliga cyklister trampar runt i Sveriges fantastiska natur – ensamma eller i grupper, i cykelklubbar, Friluftsfrämjandet eller andra organisationer. Långloppscupen är också ett sätt att vidga perspektiven. Ta chansen att trampa fram i okända trakter där någon annan redan letat rätt på de finaste stigarna.

Tänk om någon av de som aldrig fick sina diplom för första Långloppscupen också dyker upp. John Rastad, Jan Spjuth, Håkan Fager och Henrik Johansson. Det vore också en dröm!

Vi kanske ses på någon tävling i sommar?

Håkan