toppbilder_2023.jpg

Rapport Ränneslättsturen 2024

Ranneslattsturen2024_cykelkanalen_123616.jpg

Snacka om att pricka helt rätt (eller fel?) väder för ett arrangemang. Det blev förmodligen en rekordtävling i antal millimeters nederbörd vid Ränneslättsturen. Vi brukar inte föra statistik på nederbörd vid tävlingarna men då regnet började när första fållan öppnade för dagen, klockan 08:45 och upphörde exakt när sista cyklist rullade över linjen så är vi tämligen säkra på att det blev ett rekord. Speciellt då skurarna innehöll så kallat skyfall flera gånger under tävlingens gång.

Men i vätan var det faktiskt inte många sura miner. Arrangörerna Eksjö CK och SOK har en så välsmord arrangörsmaskin så varken skyfall eller navdjup lera rubbar den en enda millimeter. Visst fanns det cyklister som fick bryta på grund av diverse haverier men servicen från funktionären var så strålande att man nästan kunde tro att solen sken den regniga dagen runt omkring Ränneslätts härliga skogar.

Ranneslattsturen2024_cykelkanalen_103035.jpg

I lätt duggregn rullade damerna i tävlingsklass ut ur centrala Eksjö för att tackla de första lätta kilometrarna runt flygfältet på Ränneslättsområdet. Där går banan mestadels på vagt kuperade grusvägar och traktorvägar. Således var det ett samlat fält med damer som dök upp vid första spurtpriset efter 14 kilometer. Amanda Bohlin sprätte till och plockade det priset samtidigt som hon höll fast i ett högre tempo in på de efterföljande stigarna. Ganska snabbt bildades då en trio bestående av Amanda, Emma Belforth och Johanna Wallin.

Trion ångade på friskt på de efterföljande stigarna under första halvan av loppet och skapade snabbt en bra lucka ned till nästa trio där både Amandas och Johannas klubbkamrater fanns i Anna Johansson från CK Hymer och Fanny Kjellqvist från She Rides. Med i den gruppen fanns även Maria Slifwerin i Damer 30.

Halvvägs in i loppet öppnade sig så himmelen och regnet öste ned. Lägligt nog så befann sig då de båda grupperna om tre cyklister ute på de lättare delarna mitt på banan. Men en lerigare, eller rättare sagt blötare, utmaning väntade dem när de nu närmade sig skidstugan och de sista tekniska stigarna som nu var fyllda till brädden av vatten. Damerna var fortfarande först att tackla dessa stigar så lera hade inte hunnit skapas men efter de hade avverkat skidstugans höjdmeter väntade hopslagningen av korta och långa banan där de som kört korta banan hunnit slita upp en hel del lera.

Ranneslattsturen2024_cykelkanalen_123135.jpg

Kanske var det den plötsliga växlingen av underlag som avgjorde upplösningen av trion i täten, eller så var det tröttheten efter ett lopp i konstant regn. Men hur som helst så fick först Johanna Wallin släppa iväg Amanda och Emma med cirka 5-6 kilometer kvar till mål, och med under kilometern kvar till mål så fick Emma ett kast i leran som styrde ut både henne och cykeln från banan och in i skogen. Den förväntade spurtuppgörelsen uteblev således helt och Amanda Bohlin kunde ensam korsa mållinjen, 8 sekunder före Emma Belforth. Johanna säkrade tredjeplatsen 42 sekunder efter segrarinnan.
På fjärde plats kom Amandas klubbkamarat Anna Johansson och femteplatsen gick till Johannas klubbkamrat Fanny Kjellqvist.

Ranneslattsturen2024_cykelkanalen_140502.jpg

Ranneslattsturen2024_cykelkanalen_130236.jpg

Precis när starten för herrarnas tävlingsklasser och motionärer gick så övergick regnet från dugg till ösregn. Ett konstant regn växlandes mellan skyfall, ösregn och duggregn skulle sedan följa dem alla till mål. Likt som i damernas början av loppet så var även herrarna samlade till spurtpriset, vilket Casper Johansson spurtade till sig. Därefter avvaktades tempot tills det första långa stigpartiet där den Svenska mästaren visade färgen rejält. Matthias Wengelin gick in först på stigen och höjde sedan farten för att känna på motståndet. När stigen var slut så var Matthias ensam i ledningen med god marginal och han valde att fortsätta hålla samma tempo på de efterföljande stigarna.

Ranneslattsturen2024_cykelkanalen_124356.jpg

Vid andra depån tillika 36 kilometer in i loppet hade Matthias redan skapat sig en lucka på över två och en halv minut. Bakom sig hade han en klunga på runt 15 cyklister som inte fick ihop ansvaret och ”dragjobbet” vilket är ganska vanligt när en ensam åkare går loss och en stor klunga består bakom. Detta scenario tillsammans med det tilltagande regnet gynnade Matthias framfart och han hade vid nästa kontroll, 51 kilometer in i loppet, förskansat sig en lucka på hela fem minuter.

Ranneslattsturen2024_cykelkanalen_124924.jpg

Det var först här vid skidstugan som klungan upplöstes på riktigt och en mer forcerad jakt påbörjades. Främst i den jakten fanns Oliver Vesterlund, Filip Mård och Hugo Forssell. Den sistnämnde Hugo skulle strax därefter tröttna och få släppa duon. Relativt snart så kom en annan Hugo, närmare bestämt Hugo Porath, i kapp och förbi Hugo Forssell. Dock var både Oliver och Filip för starka för både Forssell och Porath. Duon i täten öste på för att göra upp om andraplatsen under de sista två milen. Förstaplatsen var vid det här laget 7 minuter före duon och Matthias hade inga planer på att slå av på tempot utan ökade snarare takten för att vara säker på att hålla avståndet, och säkrade därigenom vinsten med god marginal ned till jagande duon.

Under sista milen så upprepades scenariot från damernas tätstrid. Filip Mård gick omkull efter sladd och närkontakt med ett träd. Vilket gjorde att Oliver tryggt kunde korsa linjen som tvåa hela minuten före Filip. Marginalen upp till segraren var dock på över 8 minuter. Ställningen mellan Hugo gånger två bestod vilket gjorde att Hugo Porath blev fyra och Hugo Forssell blev femma.

 Ranneslattsturen2024_cykelkanalen_140813.jpg

På grund av skyfallet och med respekt till de nedkylda cyklisterna så kortades prisceremonin ned till enbart dam och herr elit. Övriga tävlingsklasser fick så klart sina priser från Ränneslättsturen och Fjällräven, det direkt efter respektive målgång. Därmed har vi tyvärr inga prispallsbilder från övriga tävlingsklasser denna gång. Ni hittar alla resultat och poängställningen här på vår hemsida: langloppscupen.se/langloppscupen/resultat

Nästa deltävling är redan nu på söndag med Mörksuggejakten i Rättvik. Inom kort kommer en införartikel här på hemsidan men du kan redan nu surfa in på mörksuggejakten.se för all nödvändig info samt anmälan.
(obs! ja det ska vara med ”ö” i webb-adressen då ”morksuggejakten” tyvärr blivit kapad)

Bilder i artikeln har tagits av Cykelkanalens utsända fotograf. Vilka också tagit bilder på nästan alla tävlande, ni hittar alla bilder här https://cykelkanalen.se/bilder-ranneslattsturen-2024

Artikel av Oscar Ekstam
2024-07-01