toppbilder_2023.jpg

Inför Ränneslättsturen 2024

Ranneslattsturen2023oscarekstam6.JPG

Dags att väcka upp benen igen efter vårt lilla uppehåll. Pittoreska Småland med dess härliga tallskogar i sandterräng väntar för en magisk utmaning vid Ränneslättsturen med start precis vid Eksjö stadskärna. Den historiskt bevarade trästaden Eksjö är väl värt ett besök i sig, så ta dig tid att innan eller efter loppet strosa runt i miljön och känn historiens vingslag.

Som vädret ser ut inför helgen så kan det antingen bli behagliga 20 grader eller varma nästan 30 grader. Hela veckan inför Ränneslättsturen är i alla fall varm med eventuellt ett inslag av åskskur mot slutet av veckan. Oavsett så kommer loppet bli varmt och energikrävande. Så det gäller att ha en bra energiplan för att orka med hela loppet. Som tur är finns det depåer att fylla på energi och vätska längs loppet.

Men vad finns i depåerna?

-        Att dricka: Sportdryck är Enervit. Eller vatten. Att äta: Bananer, gifflar, saltgurka och chokladbräck!

Ranneslattsturen_2022_Foto_Oscar_Ekstam_9.JPG

Härligt! En kombination som ger bra pang i benen! Men hur ser banan ut då?

-        Ränneslättsturen har tre olika alternativ av banlängder. 23, 42 och 73 kilometer. Alla tre banorna har en gemensam egenskap – de är "baktunga", vilket innebär att de har många stigpartier mot slutet. Stigarna är inte tekniskt svåra och kuperingen är blygsam, men de långa stigsträckorna kan vara krävande. Därför rekommenderar vi från Eksjö att motionärer sparar på krafterna för att få en snabbare totaltid genom att inte ta ut sig helt i början av loppet.

För att täcka beskrivning av alla tre sträckor, börjar vi med en beskrivning av långa banan för att avsluta med hur de två övriga skiljer sig från den.

-        Starten av loppet bjuder på en härligt platt grusvägscykling mellan kilometer 0 och 14, vilket ger en skön uppvärmning. Därefter leder banan dig in på en orörd och naturskön single track som sträcker sig några kilometer, med en första depå vid Ränneslätt på kilometer 17.

Från och med här förvandlas loppet till en fascinerande mix av grusvägar och single track, som sträcker sig nästan fyra mil. Vid kilometer 36 når du depån vid Klockarp, och kort därefter väntar en uppfriskande utmaning – en cykeltur uppför Bastaberget längs en stig. Denna norra del av banan, mellan kilometer 17 och 45, erbjuder vackra vyer och avslutas med en cykling längs stängslet runt Försvarsmaktens regemente Ing 2 innan du kommer ut på asfalt.

 Ranneslattsturen_2022_Foto_Oscar_Ekstam_18.JPG

De sista kilometerna, från 45 till 73, börjar med en blandning av asfalt och grusvägar fram till depån vid Skidstugan på kilometer 50. Därefter övergår banan återigen till en härlig mix av single track och skogsvägar. Vid Skidstugan får du smaka på Eksjö CK:s XCO-bana vid Högefälle MTB Park, där kuperad och teknisk singletrack tar dig upp och ner för kullen Högefälle.
Banan fortsätter sedan via skogsvägar till det långsträckta Robinspåret, som erbjuder härliga single tracks med korta avbrott av skogsvägar. Trots att terrängen inte är kraftigt kuperad, hålls det hela tiden en smått utmanande upp-och-ner-profil. På grund av skogsavverkning har en del av våra MTB-stigar inför 2024 justerats, särskilt vid Robinspåret, för att säkerställa bästa möjliga upplevelse.

De sista kilometrarna av loppet är en blandning av motionsspår och stig, vilket leder dig till den spännande spurten inne på Arena Vattenledningsparken. Förbered dig på ett lopp fyllt av varierad terräng, vacker natur och en oförglömlig upplevelse!

-        Mittendistansen 42 km är samma som det långa loppet fram till km 24. Därefter styr du österut förbi regementet och asfalt till Depå Skidstugan (km 30). Efter Skidstugan genomför du en avkortad variant av det långa loppet, med en kort del av XCO-banan och avslutar de sista 10 km på samma bana som det långa loppet.

-        Kortdistansen 23 km svänger höger direkt efter masterstarten och tar sig ut till depå Skidstugan (km 11). Där genomför cyklisterna en avkortad variant av det långa loppets avslutningsloop med en kort del av XCO-banan och avslutar de sista 10 km på samma bana som det långa loppet.


Strålande! Då var vi förberedda! Väl mött nu till helgen i Eksjö!
Mer information och anmälan (om du inte redan är anmäld?) hittar du här:
ranneslattsturen.se/

Artikel och bilder av Oscar Ekstam