toppbilder_2023.jpg

Inför Mörksuggejakten 2024

Morksuggejakten2023fotoCykelkanalen4.jpg

Knappt har skorna torkat innan vi åter igen ska packa ned dem för nästa utmaning, Mörksuggejakten i Rättvik nu på söndag. Eller lördag för dig som är under 17år då lilla Mörksuggejakten stundar. Rättvik är känt för sin spektakulära utsikt över Siljan, en av Sveriges största insjöar, som glittrar i solskenet och skapar en magisk atmosfär. De omgivande höjderna, som Vidablick och Hedsåsens fäbodar, ger besökare hisnande panoramavyer över det dalska landskapet.

Ja ni hör ju vilken inramning som banan erbjuder och som om det inte vore nog så bjuder Mörksuggejakten på en spektakulär tävlingsbana som sträcker sig över 72 kilometer genom detta vackra Dala-landskapet. Denna utmanande och omväxlande bana har gått på ungefär samma stigar och vägar sedan starten 1997, vilket gör den till Långloppscupens äldsta bana.

Morksuggejakten2023fotoCykelkanalen6.jpg

Tävlingsbanan är känd för sin varierade terräng och erbjuder deltagarna en unik upplevelse. Cyklisterna kommer att ta sig genom skogar, över öppna fält och längs vackra sjöar, vilket ger en perfekt blandning av naturupplevelser och fysisk utmaning. Banan är noggrant utformad för att testa cyklisternas uthållighet, teknik och strategiska tänkande.

Längs vägen kommer du som cyklist att möta olika typer av underlag, från grusvägar till skogsstigar, vilket kräver både skicklighet och anpassningsförmåga. Höjdskillnaderna på banan adderar ytterligare en dimension till utmaningen, med både branta uppförsbackar som testar benstyrkan och snabba nedförsåk som kräver precision och mod. Viktigt att notera är att du även kan möta bilar då delar av banan går på trafikerade vägar, beakta gällande trafikregler. Banan passerar riksväg 301 vid Nedre Gärdsjö. Här är det särskilt viktigt att ha uppsikt på flaggvakt och trafik. Sedan gäller som vanligt en lugn masterstart bakom vår Nissan X-trail genom hela centrala Rättvik i cirka 1,5 kilometer. Refuger, 90-graderssvängar och trottoarkanter förekommer. Under masterstarten uppmanas alla cyklister att ta det lugnt, undvika sidoförflyttningar och visa hänsyn. Omkörningar är ej tillåtna. Motionsklasserna startar samtidigt som tävlingsklasserna. Framför dem kommer en motorcykel att köra före cyklisterna genom samhället och samma regler gäller för motionärerna.

Morksuggejakten2023fotoOscarEkstam5.JPG

Med sin kombination av utmanande terräng, vacker natur och en välorganiserad tävlingsmiljö, lovar 2024 års Mörksuggejakten att bli en minnesvärd upplevelse för alla deltagare. För att upplevelsen ska vara optimal så finns det hela fyra depåer där det serveras vatten, Enervit sportdryck, bullar, bananer och på de två senare även saltgurka och kaffe. Efter loppet kan du som cyklist välja att köpa mat från foodtrucks eller pastasallad vid Hedslunds idrottsplats (Rättvik Arena). Efterloppsmat ingår inte i anmälningsavgiften för att hålla kostnaden nere, samt att det historiskt sett inte varit alla som väljer att äta efter loppet. Ökad valfrihet således.

 

Mer information och anmälan (om du inte redan är anmäld?) hittar du här mörksuggejakten.se

Artikel av Oscar Ekstam och bilder från cykelkanalen.se