toppbilder_2023.jpg

Inför Mörksuggejakten 2022

Morksuggejakten_2019_foto_cykelkanalen.se__5.jpg

Från mörkaste Småland till det ljusa och blå böljande bergslandskapet i Dalarna på en vecka, nu är det snart dags för Mörksuggejakten i Rättvik! Många säger att just Dalarna är det klassiskt svenska, och om det stämmer så är Rättvik närmast det mest klassiskt Dalarna man kan komma. Här andas det Dalarna så att luften ändras och visst smakar vattnet annorlunda?

Ja nu är vi väl inte här för att prata om hur det doftar och smakar, men det är ändå en vital del av just Mörksuggejakten. Upplevelsen av Dalarna och Rättvik är på riktigt och väldigt stark längsmed hela banan. Det är därför bra att du som läser detta redan nu har fått på dig knätofsarna och ställt dalahästen tillrätta för att skapa den riktiga stämningen, i alla fall mentalt.

Så då vidare till loppet!

Den stora snackisen är separat start för herrar och damer i tävlingsklass, hur blir det?

-        Det är klart att vi kör olika starttider precis som övriga deltävlingar i Långloppscupen. Damerna lämnar Långloppsstadion för att rulla genom centrala Rättvik klockan 09:45, resterande herrar i tävlingsklass rullar iväg med nästa masterbil på samma sätt klockan 10:05 och motionärsklasserna därefter. De som kör halva loppet (fyra mil) startar 11.45.

Kan ni ge en kort beskrivning/sammanfattning av banan.

-        Efter starten går den genom Rättviks by och upp på höjderna kring Vidablick och Hedsåsens fäbodar där utsikten över Siljan gör en hänförd. Vidare åker man längs grusvägar och stigar till höladorna på Gärdsjöängarna. Sedan bär det av in längs Enåns slingrande dalgång, där banan ömsom följer den porlande ån, ömsom söker sig över den på smala hängbroar. Dalhalla, Springkällan och Kungshol, är andra spännande och exotiska platser utefter banan. Terrängen är lätt men den innehåller även några ordentliga stigningar. Och lokalbefolkningen brukar alltid vara på hugget och skapar ett härligt publiktryck i alla byar och små semesterstugor längsmed hela banan. Är det varmt brukar de sätta på vattenspridaren eller serva på annat sätt så att du som cyklist får en extra bonus.

Morksuggejakten_2019_foto_cykelkanalen.se__1.jpg

Det är en riktig klassisk bana som i stort sett stått sig sedan starten 1997, men det blir ju alltid lite små ändringar, är det någon skillnad i år?

-        För dom som gillar att jämföra tider kan vi glädjande säga att banan är den samma som tidigare år. Samma längd, samma höjdmeter, samma utmaningar. Vissa sträckor är klara och pilade redan nu (vid artikelns datum) och den ska vara 100% pilad på torsdagen innan loppet så att de som är sugna lätt och enkelt kan ut och trampa längsmed banan.

Banan är just nu torr och fin, det väntas heller inga större regnskurar inför loppet. Så du kan förvänta dig en bana som är lättrullad och med bra fäste.

Vad kan man förvänta sig i utmaningar längs banan?
 -        De långa stigningarna, speciellt den klassiska långbacken Vidablick, är de utmaningar vi har och kräver sin träning. Har man inte kört så många mil innan loppet gör man klokt i att ta det lugnt i startbacken upp till Vidablick, att känna på kroppen istället för att stressa den är ett bra tips.

Men det absolut största tipset, eller rent av kravet, är att du som cyklist håller din position i klungan under masterstarten genom centrala Rättvik. Det är till och med så reglerat att man ska hålla positionen tills det att masterbilen släpper iväg cyklisterna. Detta är av säkerhetsskäl, för det blir så lätt krascher när man ska avancera genom klungan och det är ju det minsta man vill ha innan tävlingen ens startat på riktigt. Loppet börjar alltså inte förrän man når foten på Vidablick efter centrala Rättvik. Och det är då du kan avancera säkert och bra.

Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam.jpg

Vad är särskilt viktigt att tänka på innan, under och efter loppet?
-        Lite på samma ämne som masterstarten. Då detta lopp är så pass tekniskt lätt uppstår det gärna större klungor som hjälps åt med farthållningen. Ganska likt ett landsvägslopp. Men det är då viktigt att ha en vana vid klungkörning, och om denna vana inte finns så håll ordentligt med avstånd till övriga och framför allt kommunicera med varandra. Och kan du nu så här några dagar innan hoppa in i någon klubbträning för att lära dig och vänja dig vid klungkörning så är det guld värt till på söndag.

Efter loppet så är det viktigt att du bara sätter dig ned i gräset och njuter av din bedrift, doftar på Dalaluften och smakar på vattnet. Först då är du klar med Mörksuggejakten.

Läs mer om loppet på www.mörksuggejakten.se
OBS! Det ska vara ”ö” i adressen! Sidan morksuggejakten.se är en kapad bluffsida! Gå inte in på den sidan utan använd vår säkra länk ovan.

Artikel och bilder av Oscar Ekstam
2022-07-06