toppbilder_2023.jpg

Inför Lida Loop 2024

115139.jpg

Högsommarvärmen är här och det dammas på friskt som aldrig förr på stigarna i långa landet lagom. Vad passar inte bättre än en visit vid huvudstaden för att fira det hela, nära till nationaldagen och allt. Lida Loop vid sjön Getaren och Lida friluftsområde har som vanligt dukat upp ett rejält smörgåsbord av slingrande skogsstigar, härligt svepande grusvägar och böljande stenhällar. Den unika miljön med av inlandsisen nedslipade stenhällar kombinerat med härlig tallskog skapar som vanligt en rejäl fest.

Det är andra stoppet för Långloppscupen Nissan X-trail Challenge och de flesta av oss har bara hunnit skaka av oss vinterns varma kläder och är fortsatt lite ringrostiga i svängarna. Ett besök vid Lida Loop kommer ge de flesta av oss en bra utmaning och förhoppningsvis ett tramptag i rätt riktning.

Hur ska man tänka som ny cyklist inför ett långlopp?

-          Vid de flesta långlopp, och även Lida Loop, så gäller det att placera sig rätt i startfållorna. Tävlingsklasserna är indelade efter seedning, det vill säga att ju snabbare du kör desto längre fram får du stå. Seedningen uppdateras under säsongen. Men i motionsklass ställer du dig i den fålla av fyra som passar din erfarenhet. Är du ny på att cykla i terräng eller motionslopp på cykel, välj en fålla längre bak. Har du kört ett antal lopp och vet hur det går till samt att formen är god, välj en fålla längre fram. Det finns gott om tid att avancera och hitta ditt tempo. Starten kan kännas nervös för den mest erfarna cyklist, så se till att andas och ha god kontroll på cyklister runt dig för att få den bästa resan.

115139.jpg

Vad har vi att erbjuda vid årets Lida Loop då?

-          Det traditionella upplägget med tre loopar som alla startar, passerar och går i mål vid tävlingscentrum är kvar och en vital del av Lida Loop. Det var faktiskt Lida Loop som gjorde upplägget med flera loopar populärt i början av 00-talet. Tidigare körde man oftast en enda lång bana, ibland även en bana som startade på en plats och gick i mål på annan plats. Men ”varvande” långlopp är nu mer populärt och ger en mängd fördelar som att det blir enklare att välja kortare distanser, på Lida Loop kan man välja en, två eller alla tre ”loopar”. Energidepåerna blir även lättare att bemanna för funktionärerna då de alla finns vid tävlingsområdet. Att man sen som publik/anhörig kan vara kvar på en och samma plats är förstås också guld värt.

-          Banan ser i övrigt stort sett ut som tidigare år, lite små justeringar blir det alltid på grund av väder, vind och andra naturliga delar som behöver lösas.
Första loopen börjar med den traditionella starten uppför slalombacken för att sträcka ut startfältet. Ett bra sätt att minska trängseln i starten, tänk bara på att inte stressa för mycket ute på de mer lättåkta motionsspåren som följer. Banan är lång och bättre möjligheter för avancemang kommer succesivt under första loopen, vilken är någorlunda teknisk enkel. In vid varvning för loop två brukar fältet ha sträckts ut bra och deltagarna kommer i små kontrollerade klungor.
Det är först på loop två det blir lite mer tekniskt och det är här som den mer skicklige cyklisten kan leka loss och göra skillnad. Spara alltså lite på krutet under första loopen, du vet ta det lite lugnt i startstressen. För oavsett högre eller lägre skicklighet på stig så behövs energin här. Tanka sedan upp rejält med Enervit sportdryck i sista depån för att fullt ut njuta på sista loopen. För Lida Loop har sparat det bästa till sist, härlig åkning längs de böljande stenhällarna. Ett perfekt avslut på ett intensivt men långt lopp. Eller ja, avslutet består av en publikfriande spurt längs badstranden till Getaren och sedan rakt uppför gräsbacken in i mål.

131720.jpg

Vädret inför helgens Lida Loop ser ut att bli mot det varmare hållet, så passa på att packa med badkläderna eller hoppa i med cykelkläderna. Sjön Getaren har badstrand och härlig brygga. Oavsett om du tar dig ett dopp och/eller dusch efter loppet så se till att stanna kvar i atmosfären vid målgång för att få i dig lite efterloppsmat, handla en fika, applådera malgångar/prisceremonin och kolla runt bland utställarna. Det gäller att njuta lite efter att ha ”lidit” vid Lida.

Mer information om loppet och vad du ska tänka på hittas här: https://www.lidaloop.se

Artikel av Oscar Ekstam