toppbilder_2023.jpg

Inför Engelbrektsturen 2024

Engelbrektsturen2023fotoOscarEkstam2.JPG

Femte deltävlingen i Nissan X-trail Challenge stundar, Engelbrektsturen. Sista anmälan till ordinarie pris är idag den 18 juli. Vi säger, det värsta är över nu! Lite som Musse och Kalle Anka kanske ni känner er då, när Långben tjoar att det värsta är över. Med två, vädermässigt, omtumlande långlopp under bältet förstår vi er. Men nu ställer vi förhoppningen till Engelbrektsturen med sin välansade bergslagsbana, att det värsta vädermässigt är över och det bara är att sätta på finstrumporna och styra lätt genom terrängen.  

Loppet börjar och slutar i centrala Norberg, en ort som förkroppsligar klassisk småstadscharm och rik historia. Det är en plats där tradition och kultur är närvarande, och som erbjuder en härlig atmosfär både före och efter loppet. Under själva loppet får deltagarna också uppleva områdets rika gruvhistoria, då banan passerar gamla gruvor.

Engelbrektsturen2023fotoOscarEkstam6.JPG

Hur ser banan ut då? Vi frågade arrangören Norbergs CK:

- Banan är densamma som tidigare år: 70 km för den långa sträckan och 40 km för den kortare "halvan", som även ungdomar kan delta i. Båda banorna delar den första slingan och har målgång i centrala Norberg. Starten sker på torget, och cyklisterna leds ut ur samhället efter en masterstart mot cykel- och skidstadion Klackberg, cirka 4 km bort. Därifrån ger sig cyklisterna ut på en cirka 30 km lång slinga.

Denna slinga bjuder på en vacker gruvmiljö, där de första gruvhålen dyker upp i den första uppförsbacken vid Klackberg. Det finns fler backar på denna slinga, trots namnet "berg" i till exempel Tattarberget, Klackberg och Håberget, är de ganska lätthanterliga med klättringar som inte överstiger 60 höjdmeter. Belöningen för att ta sig upp är de härliga nedförsbackarna på slingrande stigar.

När cyklisterna återvänder till Klackberg viker "halvan" av mot målet medan "helan" fortsätter på den andra och sista slingan. Här väntar den beryktade Håberget, en fin klättring på 630 meter som stiger 48 höjdmeter. Första dam och herr på toppen belönas med ett bergspris.

 Engelbrektsturen2023fotoCykelkanalen22.jpg

Båda slingorna har relativt enkel teknisk terräng, med välpreparerade och rensade stigar som gör att alla deltagare kan njuta av att cykla genom skogen. Det långa loppet har kommit att bli en bra kraftmätning inför Cykelvasan och ett av de sista loppen att förbättra sin seedning på. Vilket gjort att det varit många anmälda till loppet. Med många i spåren gäller det att ge varandra respekt och utrymme. Det är särskilt viktigt att hålla en bra linje och inte köra för ryckigt i starten på banvallen ut mot Klackberg, så att det går i ett jämt och ordnat tempo. Väl i backen kan du trycka på och distansera/avancera.Som vanligt, när du kommer ikapp en långsammare cyklist och vill passera. Ropa på vilken sida du vill köra om på, avvakta till cyklisten framför uppfattat budskapet och flyttat sig åt sidan innan du kör om. Är ni flera i klungan som kör om, meddela detta och sista cyklist kan gärna ropa att hen är just sist. Glöm inte att tacka för gott sportmanskap.


Mer information och anmälan (om du inte redan är anmäld?) hittar du här www.engelbrektsturen.se

Artikel  och bilder av Oscar Ekstam samt bilder från cykelkanalen.se