toppbilder_2023.jpg

Inför Bockstensturen 2024

Bockstensturen_foto_cykelkanalen_110736.jpg

Tillbaka till rötterna igen! Nu stundar Bockstensturen tillika svenska mästerskapen i långlopp, lördagen den 31 augusti. Härliga Åkullaskogarna utanför Varberg är platsen åter igen nu när Varbergs MTB har tagit beslutet att ”flytta ut” Bockstensturen från start/mål i centrala Varberg. Åkulla är också den plats där just Bockstensmannen hittades och där även tävlingen startade från början för över 20 år sedan.

För dom som tävlar bjuds det på 90 kilometer härlig mountainbikecykling varav 80 är desamma som fjolårets. På några delar av banan har sträckningen fått ändrats och totalt sett så är det en liten mer del av banan som går på stig mot fjolårets. För dig som känner att 90 kilometer är för mycket så finns det ytterligare tre distanser att välja mellan, dock inte med SM eller Långloppscupsstatus. Men vad gör väl det, att cykla i skog är ju så roligt. Distanserna är 30, 60, 75 eller 90. Som ett klassiskt Svenskt smörgåsbord.

Bockstensturen_foto_happyride_HAP7114.JPG

Tävlingsbanan består av tre styck loopar fördelat med 60 kilometer på första och 15 kilometer på andra och tredje loopen. Hela banan kretsar runt de härliga lövskogarna runt Åkulla, vilka också bjuder på en hel del backar. Om man trodde att södra Sverige var platt så misstar man sig, på de 90 kilometrarna så samlar man ihop hela 1600 höjdmeter totalt. Men det som däremot inte är en stor överraskning är alla härliga stigar under lövskogens tak. Det smått magiska att susa fram i en nästan mörk skog där stigen krattats fram så att löv utgör kanten av stigen. De stigarna höjer pulsen på vem som och det är lätt att lägga i några extra växlar.
Farthållningsstrategi blir alltså en viktig del av tävlingen och något som förhoppningsvis många har slipat på under alla deltävlingar i Nissan X-trail Challenge.

Speciellt för detta års (och förra årets) Bockstenstur är att åldersklass spelar än högre roll då det är svenskt mästerskap. Vilket gör att man startar i ”klassfållor”, alltså inte enligt Långloppscupens seedning. Vilket är av den enkla anledningen att ett svenskt mästerskap rankas högre. Apropå ranking så seedas de främsta enligt föregående års SM-mästare, UCI-poäng och sedan långloppscupspoäng till 20 bästa poängen. Därefter är det lottad ordning i fållorna, som öppnar en timme före start.

Bockstensturen_foto_cykelkanalen_112105.jpg

Nog om tävlandet, det går ju att motionera runt banan också. Vilket vi tycker är allra härligast och då brukar man allt som oftast undra, när kan man fylla på energi och med vad? Vid Bockstensturen passerar du med jämna intervall energidepåer. Vid längsta loppet om 90 kilometer finns fyra stycken, efter 20, 40, 60 och 75 kilometer. 75 kilometaren nyttjar samma första tre depåer och 60 kilometaren de första två, sedan går man i mål och även där finns energi. 30 kilometaren har en depå och det halvvägs vid 15 kilometer. Passa på att pausa lite samtidigt som du kan fylla på energin i kroppen med t.ex. Enervit sportdryck, vatten, bullar, bananer, punschpraliner, saltgurka och på vissa depåer kaffe.

Allt och lite till om loppet kan du läsa på bockstensturen.nu anmälan till ordinarie pris är öppen till midnatt 20/8 därefter råder digital efteranmälan till 29/8 och sedan efteranmälan på plats.

 

Artikel av Oscar Ekstam
Bilder av cykelkanalen.se och happyride.se


2024-08-20