toppbilder_2023.jpg

Inför Bockstensturen 2022

Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_102.jpg

Då var vi äntligen och tyvärr framme vid finalen av Långloppscupen. Vi hade så klart hemskt gärna önskat umgås med alla er härliga långloppor en bra stund till, men visst är det alltid något speciellt med en final.

Och till finalen har vi som vanligt dukat upp en rejäl fest. På Bockstensturen får man alltid valuta för pengarna, med hela 100 kilometer rakt in i Åkullaskogarna med vissa stigar som bara är öppna för cykel under tävlingen.

För dem som har gott minne, har banan ändrats något sedan 2019?

- I år startar vi från de östra delarna av stan då stora byggnadsprojekt pågår runt om i hela Varberg. Efter start gäller dock så gott som helt 2019 års sträckning förutom en extra slinga i Åkullatrakten och någon överraskning på den sista delen.

Kan ni ge en kort beskrivning/sammanfattning av banan.

- Starten sker genom masterstart visar cyklisterna in på gammal banvall med dubbla ”filer”. Även om det är lättkört så finns det stenar, hög mittremsa och gropar som kan göra att många cyklister snabbt behöver väja i sidled. Ta det försiktigt och visa hänsyn!

Bockstensturen_2019_foto_cykelkanalen_110431.jpg
Bild: cykelkanalen.se

Efter cirka 10 km börjar Bockstensturen ”på riktigt”. Fyra rejäla stigningar samt en och annan skön/tuff utförslöpa ska passeras innan Åkulla friluftsgård och den första energidepån siktas efter cirka 21 km. I Åkullaområdet blandas rejäla motlut, tuffa utförslöpor med långa goa stigpartier och diverse vägavsnitt.

Efter 41 km är hälften av de totalt över 1400 höjdmetrarna avklarade. Den mest sugande backen (Älmebjersbacken) återstår dock och den passeras samtidigt som halva loppet är avverkat. Härefter ringlar sig loppet på längs små grusvägar, genom vackra bokskogspartier och ansluter till slut mot ängar och åkrar. Det är då du som åkare vet att slutet är nära. 

Nu trampar vi på små och smala grus/asfaltvägar, bitvis breda stigar och en och annan lite knixig single-track mot havet och mållinjen. Sista delen går längsmed kusten och du kan se den väldiga fästningen där mållinjen hägrar i Societsparken.

Vad kan man förvänta sig i utmaningar längs banan?

- De långa backarna, Halland är inte platt om nu någon trodde det. Backarna tillsammans med längden gör Bockstensturen till en enda stor utmaning, så förvänta dig det.

Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_104.jpg

Vad är särskilt viktigt att tänka på innan, under och efter loppet?

- Passa gärna på att boka in en extra övernattning innan loppet så att du kan fira rejält efter loppet. För under loppet tänker du bara på att ta ditt tempo och hålla ihop till målgång.

Annan viktig info som åkarna behöver veta?

- Det finns många fina åskådarplatser där cyklisterna syns bra. Vi tipsar om Åkulla gånger två, Korndal, Breareds idrottshall och Kärkeksparken. Välkomna!


Tack Varbergs MTB för pratstunden! och vi syns väl på lördagens fest? Här hittar ni all matnyttig information i detalj inför tävlingen: https://bockstensturen.nu/

Artikel och bilder av Oscar Ekstam
2022-08-22