Nyheter - Inför Billingeracet - ctl00_cph1_head_topImage

Inför Billingeracet

Billingeracet2019_foto_Oscar_Ekstam__16.jpg

Kära långloppor, det är nästan för bra för att vara sant, nu är det bara dagar kvar till första långloppet efter pandemin. Vi hoppas att inget kan stoppa dig nu och att du kommer taggad till premiären. Det gör i alla fall vi. Billingeracet stundar med sin klassiska utmaning.

Vi river av plåstret hårt och direkt med ett både stig- och höjdmetertätt lopp. Vilket kommer ge dig ett bra kvitto på pandemiperiodens tränande och vad som behöver slipas på tills nästa drabbning i Långloppscupen, för du hänger väl med på hela resan?

Låt oss ta pulsen på arrangörsföreningen Skövde CK för att se vad som stundar oss.

Det har varit pandemi, så även om man kört eller är helt färsk så behöver säker alla en liten beskrivning av banan.

-          Platåberget Billingen är en central del av banan. Det är uppför berget som starten går, inifrån centrala delar av Skövde. Och sedan leds cyklisterna utför härliga stigar från berget för att ta en loop i relativt flack terräng i tät skog, ja tills det är dags att bestiga berget igen vill säga och loopen viker in för varvning (eller målgång i de korta loppen). Och som en klocka upprepar sin cykel är det åter dags för utförskörningar. Det i en terräng som kantas av vitsippor, om naturen ställer upp för blomdans vill säga. Ute på sista stora loopen bjuds det på lite mer sandunderlag och grusvägar, ett tekniskt lättare och mindre stökigt underlag än under första halvan av loppet. Men det som kommit ned måste också komma upp, ett klassiskt MTB-ordspråk(?). För att avsluta loppet måste du nämligen åter igen uppför platåberget Billingen och det först genom villaområden för att sedan avsluta med den berömda strupen som är din sista utmaning innan du kan skymta upploppet.

För dem som har gott minne, har banan ändrats något sedan 2019?

-          Nja, den är i stort sett den samma. Förutom på ett parti ute på första loopen där vi fått dra om banan vid Öglunda. Där får du som cyklist åka lite längre på vägen innan de sista stigarna väntar, cirka 2 kilometer mer transport på vägen blev det. Naturen har förstås förändrats på vissa ställen och stigarna kanske kan kännas annorlunda mot tidigare, men så är det ju varje år.

Vad kan man förvänta sig i utmaningar längs banan?

-          Då det är, för många, det första loppet på säsongen så gäller det att köra med hänsyn. Både till den egna kroppen och övriga deltagare. Farten kan bitvis vara hög och speciell hänsyn ska tas i klungkörningen. Prata med varandra och gör andra uppmärksamma på faror eller byten i färdriktningen. Håll också tungan rätt i mun när underlaget blir stökigt, speciellt på den första loopen, så att punkteringarna hålls borta.

Billingeracet2019_foto_Oscar_Ekstam__18.jpg

Vad är särskilt viktigt att tänka på innan, under och efter loppet?

-          Anländ i god tid och om du efteranmäler dig, tänk på registrering görs på hemsidan även på tävlingsdagen, registrering och betalning (på plats) ska vara klar senast 10:00 på tävlingsdagen. Bäst är så klart att göra allt klart hemma i lugn och ro, anmälan med betalning på nätet är öppen ända fram till 6 maj.

-          En av de största och viktigaste nyheterna i långloppstävlingarna i år är att dam- och herrstarterna i tävlingsklasserna är separerade. Vid Billingeracet påkallar detta särskild uppmärksamhet för att garantera säkerheten. Damernas start går klockan 10:30 och herrarnas klockan 11:15 vilket gör att banan är avlyst från klockan 10:30. Extra viktigt är att deltagare som är på väg från toppen av Billingen ned mot start från 10:30 enbart använder cykelbanorna.

 

-          Under loppet så passar du så klart på att äta och dricka regelbundet, gärna i en av alla våra fem fullmatade depåer. Har du energi med dig så behåller du så klart skräpet i fickan eller slänger det vid depåer eller markerade platser för ändamålet. Och efter loppet gör du gott i att ta en ordentlig vila, gratulera dig själv för en bra prestation samt fylla på med lite varm mat innan det är dags att spola av dig och cykeln. Ska du köra bilen själv och långt? Se till att ta många pauser, eller varför inte ta och sov över i trevliga Skövde.


Om man är ny på det här med Långloppscupen, vad ska man tänka på då?

-          Det är många tävlingar i cupen och säsongen är lång. Se till att samla erfarenhet av första loppet så att resan under hela säsongen blir ”njutningsbar”.

Läs mer om loppet eller gör din anmälan om du inte redan gjort det på www.billingeracet.se

 

Artikel och bilder av Oscar Ekstam
2022-04-26