default-top.jpg

Årets Nyhet! Teamintervjuer. Team Tre Berg - Bianchi

team_tre_berg_3.jpg

Välkomna till upptakten inför 2016 års upplaga av Mitsubishi MTB Challenge. Vi kommer till denna säsong att lägga till ett extra spår i vår rapportering runt cupen och det är team-spåret. Vår försäsongsträning innebär att vi intervjuar de fyra större teamen och stämmer av deras planer och tankar inför årets säsong.

Först ut i intervjuserien är Team Tre Berg - Bianchi. Vi kommer även att intervjua Cykloteket Racing Team, Team Ormsalva Elit och Serneke Allebike Crosscountry Team.
I denna intervju har vi pratat med team manager Thomas Löfkvist om Team Tre Berg -Bianchi:s 
ambitioner i långloppscupen. Landsvägslaget Team Tre Berg - Bianchi tävlar som kontinentallag på landsväg, vilket kan beskrivas som division tre inom världscyklingen. Men många åkare i truppen har sina rötter i skogen. Inte minst just Löfkvist som började en strålande karriär med att vara helt outstanding på mountainbikebanorna i vårt avlånga land.

Hej Thomas! Trots att ni är ett landsvägslag så kommer ni ändå ställa upp i Mitusbishi MTB Challenge. Hur kommer det sig?
- Av lagets duktiga cyklister så finns det ett antal åkare som kommer just från mountainbike och fortfarande hävdar sig riktigt bra i skogen. Dessutom så har laget Svenska sponsorer och långloppscupen är ett av de största cykelarrangemangen i Sverige.

Kommer ni att köra hela Mitsubishi MTB Challenge eller vilka tävlingar kör ni?
- Tyvärr kommer vi inte att köra hela cupen då en del landsvägstävlingar krockar. Speciellt på våren då det går en hel del stora landsvägstävlingar. Det är till och med så att vi hade kunnat köra med tre parallella landvägsprogram på våren. Men i mitten/slutet av sommaren och när det ges utrymme så kommer vi att köra. Tävlingar som några ur teamet kommer att ställa upp i (som det ser ut nu) är Långa Lugnet, Lida Loop, Mörksuggejakten och Engelbrektsturen.

Intressant! Vilka är de åkare som kommer att representera Team Tre Berg, och vad är teamets målsättning i tävlingarna ni ställer upp i?
- Alexander Wetterhall är den åkaren som redan tidigare kört en hel del långlopp och mountainbiketävlingar. Det är också han som kommer att åka flest långlopp. Med sig vid vissa tävlingar får han Niklas Gustavsson, Lucas Eriksson, Gustav Höög och Ludvig Bengtsson. De kommer alla från MTB och utgör nästan två tredjedelar av teamet faktiskt. Målsättningen är helt klart att vinna varje deltävling de ställer upp i.

team_tre_berg_2.jpg

Hur kör man som ett team i ett långlopp och hur ska ni göra för att vinna ett långlopp som ett team?
- Vår största fördel är just att vi kommer från landsvägen och att vi där är vana att hela tiden arbeta som ett team. Vi gör helt enkelt mountainbike tävlingarna annorlunda och kör dem mer som ett landsvägslopp. Det var precis så vi vann Cykelvasan 2016, Alexander Wetterhall stod överst på pallen men det var resultatet av lagarbete och det var hela teamets seger.

Det ska bli häftigt att se er tävla som team i cupen! Hur ser ni på de andra teamen, vilka är era största konkurrenter?
- Det är positivt med så stort och växande motstånd. Vi ser det som en hälsosam konkurrens där det blir fight om varje deltävling. Vi känner alla de andra åkarna i övriga teamen väl och vid sidan av banan är de kompisar. Men på banan är det blodigt allvar och samtliga team är utmanare med olika styrkor och svagheter.

Vågar ni då avslöja vilka slags banor och terräng som passar er bäst och sämst?
- Ja det vågar vi då det inte direkt är någon hemlighet. Våra åkare trivs bäst på lättåkta banor där det är större fördel att åka som ett lag. Rent tekniskt i stök och bök så har vi lite svårare att göra upp så då får vi köra på en annan taktik.

Hur är det med däckval då?​ Hur mycket spelar vädret in på däckval? Alltså kör ni olika däck i torrt, blött och regn, lera. Hur påverkar stökiga och steniga banor däck? Favoritdäck och mönster? 
- Den frågan passar jag över till han som kan det bäst, Alexander Wetterhall:
Ska jag vara helt ärlig så åkte jag samma däck hela fjolåret men då åkte jag inte heller så mycket. Väder påverkar givetvis däckvalet men det är ofta viktigare när det kommer till cross country då det blir betydligt brantare uppför och mer tekniskt utför. När det gäller långlopp och däckval så blir valet därför enklare då banorna ofta bjuder upp med mycket grusvägar och mindre tekniska delar som branta knixiga utförskörningar. Jag kör ofta semislicks bak då jag vill ha något som rullar bra (favorit där är Thunder Burt från Schwalbe). Fram kör jag något mer aggressivt mönster för bättre grepp och det gör att det inte spelar så mycket roll om det är verken torrt, blött eller mycket sten (favorit är Rocket Ron från Schwalbe). Denna kombo gör mig ganska säker från väder och gör att jag hela tiden har tillräckligt med grepp. Körde som sagt både Engelbrektsturen (blöt), CykelVasan (torrt) och Nordic Biking Extreme (stenigt) med dessa samt Västgötaloppet och Mtb SM. Detta året ska jag testa TECs däck, vilket ska bli kul, så ska jag utvärdera dem under säsongen.

Tack båda för intervjun och lycka till både på landsvägen och i skogen!
- Tack själv, och vi syns på långloppscupen. Passa på att prata med våra åkare vid loppen för att få lite tips och trix, ni ser oss nära starten med våra teambilar eller bussen.

Surfa in på www.teamtreberg.se/ för att följa lagets resa genom 2016 års säsong.


Bilder tagna av Team Tre Berg - Bianchi.
Artikel skriven av Oscar Ekstam 2016-04-04.