toppbilder_2023.jpg

Inför Engelbrektsturen 2022

Engelbrektsturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_14.jpg

Juli månanads långloppsfest fortsätter, nu styr vi kosan mot Västmanland och Norberg för det klassiska Engelbrektsloppet. En ny typ av naturlandskap hägrar även denna gång, vilket vi tycker är en av tjusningarna med Långloppscupen, att få uppleva Sveriges olika typer av terräng och natur. I och omkring Norberg andas det gammalt gruvlandskap, trots en stor brand i början av 1700-talet så finns fortfarande en stor del av de gamla husen från 1700-talet kvar i och runt Norberg. Till och med lite äldre delar än så finns för historikern, detta då delar av Norbergs kyrka är från 1300- och 1400-talet.

Det är alltså en historiskt bra resa som väntar er i Norberg. Men de flesta av er kommer säkert bara fokusera på stigen framför er, och det är gott så. Eller det är väl det största fokuset kommande helg? För att ni ska veta vad som stundar har vi som vanligt stämt av med arrangören Norbergs CK.

Vi börjar åter igen med en beskrivning av banan, det har ju trots allt gått tre år sedan sist och även om det finns mycket historik runt Norberg så är det bra att friska upp kunskapen om banan och tävlingen.

-        Banan startar och går i mål som vanligt på torget i centrala Norberg, det är så kallad masterstart inledningsvis och går sedan går banan vidare ut på den gamla banvallen. De första fyra kilometrarna är alltså relativt platta och på bred grusväg. Efter banvallen går banan in i området Klackberg med sina kända branta backar. Den första kommer ganska direkt efter banvallen och en liten sväng inne i publikområdet vid skidstadion och den andra dyker upp redan efter sju kilometer, vid Gruvbyns backe. Båda backarna består av cirka 60 höjdmeters klättring, första backen är rejält brant medan andra backen är lite flackare. 

Engelbrektsturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_6.jpg

Sedan får cyklisterna trampa ytterligare 12 kilometer tills de kommer till första energidepån som ligger i Halvarsbenning. Efter depån dyker den fina stigen ”Trollstigen” upp, en riktig pärla. De som kör hela loppet fortsätter sedan mot Hinsebo där banans tredje energidepå finns. Därefter fortsätter cyklisterna på slingrande grusvägar mot Dansarbackarna och Håberget. Efter dessa backar kommer den "Grusade stigen", banans kanske mest roliga singeltrack, snabb och slingrande utför där susar man fram mellan träden med en underbar tunnelkänsla.

Sedan stundar Nordansjö där en energidepå finns och därefter nås bergspriset vid Håberget efter cirka 47 kilometer. Sista milen innehåller en hel del fina singeltracks innan cyklisterna får bege sig mot Norberg och målgången på torget. En riktigt fin belöning efter dagens slit.

För dem som har gott minne, har banan ändrats något sedan 2019?

-        I stort sett inget alls, möjligtvis att naturen förändrats på vissa ställen men bansträckningen är den samma. Vi förändrade sista delen på första loopen mellan 2018 års och 2019 års upplaga för att möjliggöra separat damstart. Samma dragning består från 2019 till 2022.

Vad kan man förvänta sig i utmaningar längs banan?

-        Framför allt är det en relativt backig historia. Runt 1500 höjdmeter på 70 kilometer tar ut sin rätt. Det mesta av banan är på grusvägar och stigar. Enbart en kilometer består av asfalt. Så det gäller att ha rätt fartstrategi med sig in i loppet och lägga upp turen efter den egna förmågan för att orka hela vägen.

Engelbrektsturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_8.jpg

Vad är särskilt viktigt att tänka på innan, under och efter loppet?

-        Vi hoppas att du som cyklist anländer i god tid innan loppet, helst dagen innan för att hinna cykla inledningen och slutet av banan så att du är förberedd och utvilad inför loppet. Viktigast under loppet är att hålla fokus på vad som händer framför speciellt om det är flera framför på stig. Vissa stigar bjuder in till hög fart och då är det viktigt att hänga med i svängarna så att säga. Och efter loppet hoppas vi att alla tar sig tid av att återhämta sig med efterloppsmat, fika och allmänt trevligt häng i centrala Norberg. Vi lottar som vanligt ut en sprillans ny cykel bland alla deltagare i Engelbrektsturen, men det gäller att vara med vid prisceremonin när utlottningen startar. Cykeln delas enbart ut till närvarande cyklist.

Läs mer om loppet på https://www.engelbrektsturen.se/


Artikel och bilder av Oscar Ekstam
2022-07-19