Vi tuffar vidare i upptakten med vår team-intervjuserie. Vi har samtalat med Team Ormsalva Elit ett av två helt nya team i Sverige. Ett team med stora Svenska cykelnamn och med ett lite annorlunda tänk när det kommer till herrar och damer. Så vi tyckte det var läge att teamet fick presentera sina ambitioner lite djupare.
Team-chef Johan Mattson, Hur startades teamet och vad var motivationen bakom att teamet startades?
- Teamet startades genom att jag träffade och lärde känna Jonas Ahlstrand & Isabelle Söderberg 2015. Jonas var besviken på utfallet av lansdvägs SM då han försökte åka själv mot övriga team vilket var lite utmanande om man har ambitioner att vinna. Jag frågade honom om vi inte skulle fixa ett team i Ormsalva och skapa förutsättningar för att vinna SM 2016 och samtidigt ha väldigt roligt på vägen. Det var något han och Isabelle nappade på direkt och utifrån det skapades laget där vi fokuserade på att sätta ihop cyklister som både är vassa på att cykla men som också är ”grundsköna” i sina personligheter och värderingar.
En av era ambitioner är "att sätta ihop ett elitlag där vi satsar lika hårt på tjejer och killar". Hur gör ni mer specifikt för att satsa lika på dam och herr-cyklister?
- Det vi försöker göra är att utgå från varje åkares behov och förutsättningar för att vara framgångsrik oavsett kön. Vi försöker vara lyhörda och låta alla åkares åsikter komma fram för att skapa bästa förutsättningarna. Alla har samma möjligheter att åka på läger, tävlingar och vi skapar samma materiella förutsättningar för alla åkare utifrån deras behov. Det viktiga är att åkarna är i centrum och inte klubben eller någon annan. Det handlar om att vara lyhörd, inte anta hur saker och ting ska vara och verkligen vara prestigelös, öppen för förslag och idéer från alla. Då tror vi att vi får harmoni, glädje och motivation att prestera på träningar och tävlingar.
Intressant ambition och beundrandsvärda värderingar!
Över till Mitsubishi MTB Challenge, vad har teamet för målsättning i cupen 2016?
- Att visa att man som landsvägscyklist även kan göra framskjutna placeringar på långloppen och ha den bästa stämningen i och runt ”tältet” på tävlingsarenan, dit alla är välkomna. Resultatmässigt är det topp-3 placeringar på deltävlingarna som gäller. Att köra defensivt och avvaktande för någon totalplacering är inte aktuellt, utan ett mål om en framskjuten totalplacering får växa fram till de avslutande tävlingarna i sådana fall.
Vilka åkare kommer att åka långloppscupen?
- Johan Landström, Christofer Stevenson, Jonas Ahlstrand och Isabelle Söderberg ställer upp i majoriteten av loppen och sedan kommer flera ur teamet att köra några specifika lopp. Vi kör alltid som team!
Ska ni köra alla deltävlingar och är det något ni satsar extra mycket på?
- Självklart är de ”lokala” loppen mer prestigefyllda för oss att köra bra på och dit kan man räkna hela fyra deltävlingar, Långa Lugnet, Mörksuggejakten, Engelbrektsturen och Finnmarksturen (teamet har sin bas i Falun).

Hur kör man som ett team på långlopp MTB?
- I grunden likt landsväg, dock finns det ett par parameter, vilka blir lite speciella på mountainbike, bland annat är det att inte alltid det går att hjälpas åt mot fartvinden, då det går för långsamt det vill säga att det inte är någon fördel att ligga i ”suget”. Eller de gånger man försöker köra som ett team för att trötta ut ett annat team, samtidigt som det finns individuella åkare, vilka inte kör som team och indirekt hjälper det andra teamet. Vilket jag inte ser något fel i, men det gör att man måste tänka ett par steg längre.
Sedan får man även försöka se till de individuella styrkorna och svagheterna i teamet för att kunna dra nytta av varandra maximalt och kunna ha med så många som möjligt då loppet avgörs.
Det finns fyra större team i cupen i år hur ser ni på konkurrenterna och hur ska ni göra för att knäcka dem?
- Det är kul att det börjar bli fler team även i Långloppscupen, kan ses som ett bevis för att det kan löna sig resultatmässigt. Samtidigt är det väl egentligen bara Tre Berg som tidigare visat att de kan köra som ett team även i skogen. Sedan vet vi inte hur många tävlingar de deltager på, då vi förstått att de har för avsikt att ha ett internationellt tävlingsprogram på landsvägen.
I slutändan är det ofta en individuell kamp mot någon och då är det inte säkert att det är mot någon cyklist i dessa team, utan det finns gott om andra bra åkare på startlinjen med.
Däckval. Hur mycket spelar vädret in på däckval? Alltså kör ni olika däck i torrt, blött och regn, lera. Hur påverkar stökiga och steniga banor däck? Favoritdäck och mönster?
- Det spelar in en del, vi kör på Continental-däck och på långloppen brukar Race King ofta vara gångbara, vid lite blötare förhållande X-King. Båda modellerna har bra greppegenskaper på de flesta underlag och rullar lätt, vilket ofta är att föredra på Långlopp, med mycket grusvägar, men där du ändå behöver bra grepp på stigarna. Samtidigt som de erbjuder däck med förstärkta sidor, något som är att föredra istället för en punktering och få släppa den grupp man var i.
Föredrar ni i teamet banor med mer stökig terräng eller inte? Backar eller flackt?
- De flesta av oss i teamet är av modell "större", så flackare banor är att föredra och det kan de flesta av deltävlingarna anses vara, det är i alla fall inga backar som vi inte överlever en "bra dag". Ser man till terrängen, så är det ingen av oss som bör klassas in i facket tekniska MTB-cyklister, då vi alla spenderat den mesta tiden på landsvägen. Men generellt är terrängen relativt snäll på alla deltävlingar och skulle vi tappa i någon backe eller ett tekniskt parti får vi göra det vi är bra på, att köra ruskigt fort på de flackare grusvägarna.
Tack för en mycket intressant intervju Johan och vi önskar er i teamet lycka till i er första långloppssäsong!
Vill ni läsa mer om hela Team Ormsalva Elit, vilka de övriga cyklisterna i teamet är eller vad Ormsalva är så gå ni in på: ormsalva.se

Ni har nu läst den tredje delen av fyra i vår intervjuserie med de fyra större teamen i Mitsubishi MTB Challenge 2016. Först ut i intervjuserien var Team Tre Berg - Bianchi, ni läser den intervjun igen genom att klicka här. Intervju nummer två handlade om Cykloteket Racing Team, läs den intervjun igen här. Denna intervju var med nystartade Team Ormsalva Elit och i nästa intervju avslutar vi med ännu ett nytt team Serneke Allebike Crosscountry Team.
Bilder tagna av Valentin Baat.
Artikel skriven av Oscar Ekstam 2016-04-18.