Rapport Ränneslättsturen 2016

En ljummen klassisk sommardag i Eksjö än nu till ända och 2016 års upplaga av Ränneslättsturen är avklarad. Deltävling nummer fyra i Mitsubishi MTB Challenge bjöd på allt en Svensk sommar kan erbjuda. Dagen började lite lätt molnig med en ”lagom” temperatur för att sedan innan start ge cyklisterna en startande lätt dusch i form av ett kort åskregn på fem minuter. Därefter bjöd vädrets makter på kraftig vind som successivt avtog och övergick i strålande solsken och 17 till 19 grader. Perfekt långloppsväder med andra ord. Och det var rekordmånga som tog del av vädret och deltagandet vid Ränneslättsturen. 1262 cyklister gav sig ut på ett äventyr i de mörka Smålandsskogarna på den så härligt böljande och stigrika banan.


Damernas elitklass startade till denna deltävling fem minuter före resterande fältet. Att damerna startar separat före herrarna har blivit en allt mer vanlig rutin i Mitsubishi MTB Challenge. De olika deltävlingarna har dock olika förutsättningar för att kunna släppa iväg damerna med mer eller mindre avstånd ned till herrarna. I Eksjö så är första 21 kilometrarna relativt lättåkta på grusvägar eller så kallade ”traktorvägar”/”Dualtracks” vilket passar bra för att herrarna på ett säkert sätt kan passera damerna samtidigt som att damerna får ett antal kilometrar att göra upp om positionerna på. Vilket Sandra Backman (CK X / Scuderia Bikeitaly BMC) och Jessica Blomqvist (Serneke Allebike CK) passade på att göra när de går in på det första stigpartiet. 


De båda kom loss och hade en lucka ned till andraklungan på cirka 20 sekunder vid spurtpriser 21 kilometer in i banan. Den jagade klungan bestod av Nellie Larsson (CK X / Cykelmagneten), Ivanda Eiduka (Kvänums IF) och Jessica Clarén (Specialized Concept Store CK). Damerna blir i samma skede upphunna av herrarnas tävlingsklasser och fortsätter sin kamp vidare in på den mest stigintensiva delen av hela banan. Där bland alla slingrande stigar tappar både Jessica Blomqvist och Jessica Clarén sina klungor. Kvar blir Backman i sololedning med Larsson och Eiduka jagandes bakom. Clarén och Blomqvist kommer sedan att slå följe när det närmar sig halvtid in i loppet.


Sandra Backman slår aldrig riktigt av på tempot utan stresskör, som hon själv uttrycker det, resten av loppet. Det då hon inte får några bra tidsmarkeringar ned till de övriga damerna. Men hennes oro är obefogad då luckan stabilt ökar ned till de två jagande bakom. Nellie och Ivanda utmanar ständigt varandra in mot mål och det är först när det bara är tre kilometer kvar till mål som det avgörande rycket görs. Det är Nellie Larsson som helt plötsligt lyckats skaka av sig Ivanda Eiduka i en uppförslöpa. 


Det blir alltså Sandra Backman som vinner Ränneslättsturen i damer elit på tiden 3:28:55. Nellie Larsson blir två på 3:31:43, Ivanda Eiduka trea med tiden 3:31:53 och på fjärde plats kämpar sig Jessica Blomqvist in med tiden 3:37:39. Sedan gör Fanny Kjellqvist (Godegårds SK) en rejäl uppkörning från åttonde plats till femte med en total tid på 3:44:13.

Poängställningen i damernas elitklass topp fem inför nästa deltävling:

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Justerad
total
1 Angelica Edvardsson Föreningen Cykloteket Rt 40 27 35   102
2 Jennie Stenerhag Falu Ck / Åbro   50 50   100
3 Fanny Kjellqvist Godegårds Sk 24 22 24 27 97
4 Ivanda Eiduka Kvänums If 30   27 35 92
5 Nellie Larsson Ck X / Cykelmagneten 27 24   40 91
 

Fler poäng och reslutat hittar ni här.

 

Herrarnas klass börjar likt damernas lite avvaktande på de första 21 kilometrarna men efter spurtpriset och in på stigarna tar det höga tempot ut sin rätt och en tätkvartett bildas. Det är Mikael Flockhart (CK Norrtälje / Pedalogerna.com), Michael Olsson (Team Serneke Allebike), Tobias Ludvigsson (Team Serneke Allebike), Dennis Wahlqvist (Team Serneke Allebike) och Matthias Wengelin (Almby IK / Team Bergslagsloppet) som får en lucka ned till de övriga. Tyvärr drabbas Wengelin av en punktering och när den väl är lagad så är det hans kropp som får punktering. Matthias känner av en förkylning och en kropp som inte vill vara med, så han väljer att lyssna på kroppen och kliver av. 


Daniel Wennergren på väg mot vinst i spurtpriset vid 21 kilometer.


Trots att Flockhart nu är ensam mot de tre Olsson, Ludvigsson och Wahlqvist från Team Serneke Allebike så är samarbetet gott och tempot hålls högt. Bakom jagar en annan kvartett bestående av Daniel Brengdahl (CK Hymer), Fredrik Berg (Kvänums IF / Evalds.se), Daniel Wennergren (Vårgårda CK) och Thomas Engesgjerd (HardRocx ABAX by Swix). En kvartett som också har ett gott och jämt samarbete. Norrmannen Engesgjerd (ni vet han som drog lillfingret ur led på Billingeracet allt fångat i vår långloppskamera) får tyvärr problem efter halva loppet och bryter tävlingen.


I täten så är det först med 10 kilometer kvar som det egentligen blir en förändring, och det är då Wahlqvists krafter tar slut och han får släppa kontakten till de övriga tre. Avgörandet i tättrion blir inte förrän inne vid mål och på de sista hundra metrarna. Flockhart med sin rutin, av tre segrar på just Ränneslättsturen, vet att det gäller att ligga först efter sista vänstersvängen in på upploppet med 300 meter kvar till mål. Mikael satsar allt på att komma först men det gör också Ludvigsson som precis spurtar om Flockhart till sista svängen. Men det går lite väl fort och Tobias åker rakt ut i avspärrningsbanden. Mikael Flockhart har då så pass stor lucka ned till Michael Olsson att han säkert kan rulla i mål som segrare med Olsson på en andraplats och Ludvigsson tillslut på en tredje. 


Dennis Wahlqvist håller undan för den jagande trion bakom och blir fyra med en minut tillgodo. Därefter blir det en spurtuppgörelse till vilken Daniel Brengdahl går segrande ur och blir femma. Sexa blir Fredrik Berg och sjua Daniel Wennergren.

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Justerad
total
1 Michael Olsson Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team 70 80 100 90 340
2 Fredrik Berg Kvänums If / Evalds.se 64 67 58 67 256
3 Stefan Carlsson Kolmårdens Mtb 56 46 46 61 209
4 Matthias Wengelin Almby Ik / Team Bergslagslopppet 100 100     200
5 Dennis Bengt Vincent Wahlqvist Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team 54   67 75 196

Fler poäng och reslutat hittar ni här.


Halvvägs in i Mitsubishi MTB Challenge så har Michael Olsson kopplat ett stadigt grepp om ledningen i cupen. Medans det bara skiljer ynka 10 poäng mellan de fem främsta damerna. Frågan är om Olsson klarar av att hålla ledningen och vem av damerna kommer att ta greppet om ledningen under andra halvan av cupen? 
Ja närmare svaret kanske vi blir redan nästa helg under Mörksuggejakten. Håll benen högt och så syns vi där! 


Artikel och bilder av Oscar Ekstam 2016-07-04.