Rapport Bockstensturen 2019

Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_1.jpg

Finalen i Mitsubishi MTB Challenge 2019 blev en riktig solskenshistora. Ja bokstavligt talat då solen sken hela dagen och överöste cyklisterna med ljus och värme. Festivalstämningen infann sig definitivt och trots att det var sista chansen för många att rätta till slutställningen i totalen så var det ändå avslappnat och muntert runt banan.  

En efter en rullade de olika startgrupperna ut från den anrika fästningen vid kusten till centrala Varberg för att ta sig an både snabba grusvägar och utmanande stigar under bokskogens täta trädkronor. Och tillbaka till fästningen kom de också, en efter en, och möttes där av glada tillrop. För att sedan slå sig ned i gräset och njuta av efterloppsmaten, skrönorna från loppet, livemusik och Sven Wollter(!?). Ja för efter prisceremonin så startade lägligt en livespelning i socitetsparken, där Wollter var speciellt inbjuden. En annorlunda men perfekt avslutning på både Bockstensturens festivallopp och Långloppscupens Sverigeturné.

 

Hur gick det i de olika loppen då?
Damerna startade samtidigt som herrarna i detta lopp. Och redan från början visade det sig inte bli helt som vi är vana vid på damernas sida. De två storfavoriterna Jennie Stenerhag och Emmy Thelberg, som båda var ohotad etta och tvåa i totalställningen, stod inte med på startlistan. Stenerhag valde att ta sig an utmaningen med Birkebeinerrittet och Thelberg stannade kvar nere i Schweiz efter Swizz Epic för att ladda upp till Maraton VM.


Istället var det två andra starka damer som spände bågen hårt redan den första milen. Sandra Salinger och Nellie Larsson utmanade direkt de övriga damerna samtidigt som de bevakade varandra hårt där i samma klunga blandat med övriga tävlande. Bakom dem jagade närmast duon Sandra Backman och Ingrid Kjellström i Team She Rides. De utnyttjade teamfaktorn och höll jämna steg med de två framför trots att de halkade efter lite i starten.

Salinger och Larsson verkligen hårdbevakar varandra och tar varsitt spurtpris, Salinger det första och Larsson det andra, utan att någon av dem verkar kunna gå ifrån. Backarna i Åkulla avlöser varandra och den mer flacka terrängen tillbaka in mot Varberg och mål avverkas utan att duon splittras. Till slut verkar det vara längden som avgör i fighten om förstaplatsen. Sandra Salinger seglar iväg vid de sista tuffa partierna innan och vid Varberg MTBs klubbstuga där avståndet snabbt växer till över två minuter. Ett avstånd  Sandra kan hålla hela vägen in över mållinjen som första dam. Två minuter och 33 sekunder senare rullar Nellie Larsson över mållinjen som tvåa, ändå nöjd och glad över att ha klarat utmaningen.

Bockstensturen_2019_foto_cykelkanalen_111012.jpg

Bakom duon jagar Sandra Backman stabilt på och tämligen ohotat. Däremot så är det större omkastningar bakom henne i fältet. Hennes teamkamrat Ingrid kör riktigt bra under den första delen in till Åkulla och även inne i de trollska bokskogarna. Men vid andra depån i Åkulla så har hon tappat Backman och förlorar snabbt farten. Ganska snart blir hon omkörd av två damer som avancerat starkt från mitten och upp till toppen i damfältet. Först passerar Johanna Wallin och sedan Emma Belforth. Båda nya namn i damernas topp fem på Långloppscupen. De båda närmar sig till och med Backman under mitten av loppet men åter igen är det distansen som avgör och Backman har en stabil motor som gör att hon håller undan utan några större problem och blir trea. Wallin rullar över linjen som ytterst nöjd fyra och Belforth blir uppriktigt helt ställd och förvånad när hon ropas upp som femma.

 Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_18.jpgI herrarnas lopp så var det också en duo som skulle visa sig starkare än de andra. Men det dröjde in till utmaningarna i Åkulla innan denna duo kunde ta sig loss från övriga tävlande. När de däremot kom loss gjorde de detta med besked. Michael Olsson och Emil Lindgren kommer in till andrapasseringen och andra depån vid Åkulla med hela en och en halv minut till godo till nästföljande duo. Och det efter enbart 17 kilometers cykling. Dessa 17 kilometer är dock rejält krävande så det fanns bra tillfällen för den åkstarka och tekniskt skickliga Team Serneke-Allebike duon att gasa på.

Bockstensturen_2019_foto_cykelkanalen_143224.jpg

Bakom jagar två, för oss i Långloppscupen, doldisar. Den ene är Adam Engström, som visserligen håvat hem en hel del fina placeringar i Mitsubishi MTB Challenge under året. Men han har inte varit i närheten av prispallen tidigare. Och sedan slår junioren André Eriksson till med bestämda tramptag. Eriksson har inte kört ett enda av loppen i cupen men har gjort fina resultat i XCO-disciplinen där han känner sig mer hemma. De båda doldisarna blir snabbt publikfavoriter och det hejas på friskt när de susar fram på banan.

Men så mycket att sätta till mot duon framför dem har de inte. Visserligen ligger de inte så långt bakom under första halvan av loppet. Men Olsson och Lindgren visar inga tecken på att ta det lugnt utan snarare tvärt om så borrar de ned huvudena och visar stenansikten för öka än mer under sista halvan. Det är där och då marginalerna växer rejält. Någonstans där in mot Varberg över de vida slätterna så blir det också för mycket för André Eriksson. Den ovana längden tar ut sin rätt och han får släppa iväg Adam Engström.

Bockstensturen_2019_foto_cykelkanalen_143558.jpg

In mot mål så blir det än en gång uppgörelse i klubbmästerskapet Serneke-Allebike och denna gång blir det en långrökare från Michael Olsson som avgör till hans fördel. Emil hamnar dock glatt på andra plats då han där och då tar hem totalsegern i Mitsubishi MTB Challenge. Båda vinner på ett sätt.
Adam Engström lyckas hålla ihop hela vägen mot målsnöret och rullar rejält glad över linjen för en sensationell tredjeplats. Men bakom honom har det hänt saker. Vår bloggare Erik Åkesson har genom hela loppet kört taktiskt och stabilt. Han har länge haft sällskap av Niklas Gustavsson och de båda har fått till ett bra samarbete. Men även här så tryter energin på grund av längden och Gustavsson får ge sig ute på vidderna in mot Varberg. Erik dundrar sedan ikapp och förbi en trött André. För att formligen damma in över linjen med en fin fjärdeplats under bältet.


Ett antal minuter senare dyker André Eriksson upp och får det största publikvrålet för dagen, vilket inte är så konstigt då han tävlar för arrangörsföreningen Varbergs MTB men också för att han står för en rejäl bedrift i att bli totalfyra i loppet och även vinnare av juniorklassen i.

Men hur blir det nu med pallplatserna i herrarnas elitklass? Jo i och med att André tävlar i juniorklassen så är det fortfarande öppet i fighten om femte platsen, således den sista pallplatsern, i herr elit. Och först tror publiken att det blir en ”Kolmårdare” som tar hem femteplatsen men det visar sig vara Fredrik Lagercrantz som susar över linjen som första H40-cyklist (6a i loppet). Så än en gång får publiken vänta på femman i herr elit. Och publiken får valuta för sin väntan för femteplatsen visar sig avgöras i en spurtkamp mellan den erfarne Viktor Junell och den unge Albin Pettersson. Där visar sig erfarenheten (och de dubbelt så stora benen?) vara den avgörande faktorn när Viktor Junell dundrar över linjen som femma.

Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_116.jpg

 

Nedan följer pallbilder och resultat från alla tävlingsklassers topp 5 i den slutgiltiga poängställningen.
För att se mer härliga bilder från dagen så kan ni klicka in på cykelkanalen.se och söka rätt på er bild genom ert startnummer. Samtliga tävlingsfoton i denna artikel är hämtade från just Cykelkanalen.se. Plocka hem er bild ni också, och kom ihåg att tagga cykelkanalen.se när ni använder bilden. Det finns även bilder på happyride.se 

Artikel av Oscar Ekstam  2019-09-02

SLUTGILTIG POÄNGSTÄLLNING

I 2019 års upplaga av Mitsubishi MTB Challenge blev prispallarna enligt följande i de olika tävlingsklasserna. För fullständiga poäng Mitsubishi MTB Challenge och resultat från Bockstensturen klicka här.

Nast_Snyggaste_pallbilden_ever.jpg

Efter seriös bildbearbetning lyckades vi få pallbilden rätt. Vi beklagar ytterst djupt att felaktig framräkning gjordes i damernas elit klass. Underlaget som speaker och prisutdelare fick presenterat till sig var felaktigt.


Damer Elit - 2019

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Jennie Stenerhag Falu Ck / Åbro 50 50 50 50   50 50   300
2 Emmy Thelberg Team Tcm Sweden Cf / Team Tcmcykel.se 40 (35) 35 40 50 40 35   240
3 Sandra Backman She Rides Ck / Team She Rides Pwrd By Scott & Idre 30 30 27     30 20 35 172
4 Nellie Larsson Bukten Mountainbike Klubb / Team Lapierre Sweden 35 22 24 30       40 151
5 Lisa Olofsson Gävle Ca 14 (13) 18 27 30 20 15   124


Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_115.jpg

Herrar Elit - 2019

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Emil Lindgren Serneke Allebike Mtb Team (80)   100 100 100 100 90 90 580
2 Michael Olsson Serneke Allebike Mtb Team 100 (80) 90   80 90 80 100 540
3 Johan Norén Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team 75 70   90 75 80 70   460
4 Henrik Sparr Hiq Sportsclub 56 61 64 80 (15) 58 (42) 56 375
5 Erik Åkesson Crt Cykelklubb 64   70 (19) 44 61 58 75 372


Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_111.jpg

Herrar Junior - 2019

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Lukas Mörtsell Rörfors Föreningen Cykloteket Rt / Crt Cykelklubb 100 75 70 70 75 90     480
2 Elias  Nilsson Föreningen Cykloteket Rt / Crt Cykelklubb 75 80 75   70 80 80   460
3 Erik Zälle Kvänums If     80 80   100 90 90 440
4 Carl Kagevi Föreningen Cykloteket Rt / Crt Cykelklubb   90     64 70 100   324
5 Oscar Lind Serneke Allebike Ck     100 90 100       290


Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_108.jpg

Damer 30 - 2019

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Stina Sjöberg Godegårds Sk (50) 50 (40) 50 50 50 50 50 300
2 Sara Grönoset Velodrom Ck (35) (35) 50 40 35 40 40 40 245
3 Linda Persson Csk Ludvika 20 24 22 27 (14) 30 (15) 24 147
4 Malin Damm Västerås Ck (14) 18 18 22 (11) 24 16 27 125
5 Malin Karlsson Finspångs Ca       30 24   35 35 124


Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_113.jpg

Herrar 30 - 2019

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Tommy Hammarström Ik Jarl Rättvik 70 (64) 90   100 100 70 100 530
2 Fredrik Hermansson Dala-Järna IK 75 75 80 (58) (67) 80 90 75 475
3 Mathias Bohman Länna Sport Ck 100 100   90 90   20 54 454
4 Carl Andén Ulricehamns Ck 64 48   67 58   52 90 379
5 John Midelf Specialized Concept Store Ck 80 90   100     100   370

 

Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_114.jpg

Damer 40 - 2019

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Petra Kjellberg Falkenbergs Ck 50 (30)   35 35 50 35 50 255
2 Jenny Eliasson Norbergs Ck 40   35 40 30   40 30 215
3 Åsa Wallinder Västerås Ck 35 22 30 22 16   27   152
4 Camilla Clarkson Womens Bikejoy Ck     50   50   50   150
5 Anna Rutkvist Ck Natén Säter   27 40   40   30   137


Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_10.jpg

Herrar 40 - 2019

384

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Fredrik Lagercrantz Kolmårdens Mtb 100 100   100   100 100 100 600
2 Christian Abrahamsson Hiq Sportsclub (52) 64   75 67 67 61 80 414
3 Jim Fransson Skövde Ck / Skövde Ck Elit 70 52   56 75   64 90 407
4 Robert Eliasson Hisingens Ck 67 75   64   70 56 70 402
5 Henrik Mård Djurgårdens If Cykelförening 80 90 90   44   80    


[INGEN DAM 50 NÄRVARADE VID PRISUTDELNINGEN]

Damer 50 - 2019

50

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Pernilla Nilsson Godegårds Sk 50 35 35 50 50 50     270
2 Anna Karin Åqvist Ck Uni         35 40 30   105
3 Monika Gradin Ck Uni     50       40   90
4 Anki Eriksson Alingsås Sc 40     40         80
5 Maria Sedemark Mtb Täby             50    


Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_106.jpg

Herrar 50 - 2019

371

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Stefan Carlsson Kolmårdens Mtb / Öster Cykel 100   100 100   100 100 100 600
2 Tomas Berg Csk Ludvika 80 100 90 80 100   90 (67) 540
3 Jyrki Terho Mariestadcyklisten 61 90 75 67 75 75     443
4 Henrik Spjut Csk Ludvika 58 58 70   64 80 56   386
5 Peter Vincent Blomqvist Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team 64 67 80     90 70    


Snyggaste_pallbilden_ever.jpg

Även här har vi jobbat med seriös bildbearbetning och lyckades få pallbilden rätt. Vi beklagar ytterst djupt att felaktig framräkning gjordes i herrarnas 60 klass. Underlaget som speaker och prisutdelare fick presenterat till sig var felaktigt.

Herrar 60 - 2019

418

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Kenneth Karlsson Ck Stabil (100) 100 100 100 100 100   100 600
2 Esa Suonperä Mjölby Ck 80 75 80 90 (67) (70) 90 75 490
3 Ulf Spång Mjölby Ck       80 80 80 100 90 430
4 Hans Melkersson Trosabygdens Ok 70 70   67   64 80 67 418
5 Jan-Anders Johansson Falkenbergs Ck 75 67 67 75 (58) (56) 64 70  


Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_110.jpg

Damer Sport - 2019

130

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Emma Wickman Köpings Ck 50 35 50 50 40 (30) (22) 50 275
2 Elisabet Ekblad Trosabygdens Ok 30 24 35 35 (13) 22 (18) 35 181
3 Jennie Tjulander Serneke Allebike Ck 35 20 40   22 (15) 24 30 171
4 Sandra Nyman Kopparbergs Ck   22   40 27 27 35   151
5 Sandra Lindahl Eriksson Karlskrona Ck           40 50 40  


Bockstensturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_105.jpg

Herrar Sport - 2019

Plac. Namn Klubb Billingeracet Lida Loop Långa Lugnet Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Fredrik Olsson Csk Ludvika (75) 80 90 100 90 (1) 100 100 560
2 Joakim Jensen Csk Ludvika (64) (67) 80 75 67 80 90 75 467
3 Oskar Persson Csk Ludvika   58   58 52 75 80 80 403
4 Jim Eriksson Norbergs Ck 67 75 100 70 70       382
5 Lukas Merkel Ck Hymer 56 61 70 28   70   48 333