toppbilder_2023.jpg

Rapport Billingeracet 2017

Nyheter - Rapport Billingeracet 2017 - ctl00_cph1_newsImage

Årets premiär av Mitsubishi MTB Challenge är nu avklarad och det med ett rekordtorrt och snabbt Billingerace. Vilket inte bara uppskattades av arrangören utan även deltagarna som verkade ha väntat på denna vårvärme. Det numera klassiska långloppet brukar vara mer kylslaget och lite blötare. Över 900 cyklister anmälde sig till loppet vilket i sig också är ett rekord. En rekordtävling helt enkelt.

Det som väntade cyklisterna var inte bara en någorlunda värme utan även välpreparerade och snabba stigar genom ett sprudlande vårlandskap med dignande vitsippor överallt längs stigarna. Inte konstigt att cyklisterna tog i lite mer än brukligt och vissa blev lite väl motiverade av underlaget, värmen och premiärnerverna då det talades en hel del om kramper efter loppet. Våren är en lurig tid på året och likt kor på grönbete spratt det till lite för mycket i vissa cyklistben samtidigt som intaget av sportdryck bevisligen var för lågt. Tips från coachen: Tanka upp hos vår energipartner Enervit inför och under nästa race.

 

Hur gick det i tävlingen då?

I herrarnas tävling utmanade team Serneke Allebike hårt från start, Emil Lindgren som regerande långloppsmästare satte ett högt tempo uppför Billinge-backen. Så högt tempo att han lyckades ta bergspriset tillsammans med klubbkamraterna Mikael Olsson och Dennis Wahlqvist. Därefter höjde de tempot än mer så att konkurrenterna från Team Bergslagsloppet (Almby IK), Axel Lindh och Mattias Wengelin, fick det svårt. Först släppte Wengelin tätgruppen vilket gjorde att Lindh backade ned lite för att försöka fånga upp sin klubbkamrat. Vilket visade sig inte fungera och när Axel väl försökte ansluta trion i täten så var avståndet för stort. Trion från Team Serneke Allebike seglade iväg och höll ett högt tempo hela vägen längs med den 78 km långa banan.


Axel Lindh fick istället sällskap av Johan Norén (Team Serneke Allebike CK) och de båda samarbetade väl och odramatiskt under första och andra loopen. Dramatiken kom däremot i de två sista klättringarna. I första backen gör Norén ett ryck och i försöket att täta luckan tappar Lindh kedjan, vilken han snabbt lyckas få på drevet igen och får energi att komma ikapp och förbi Norén in mot sista backen. Där istället Norén får se sig frånåkt av Lindh. Som om det inte skulle vara nog så dyker Axels klubbkamrat Fredrik Berg upp som gubben i lådan och tar sig först förbi Norén. Sedan når han nästan ikapp Lindh på toppen av sista backen, den beryktade Strupen. Axel lyckas dock mobilisera sina sista krafter och håller Fredrik bakom sig.

Det var odramatiskt även i tätstiden och det var inte förrän i slutskedet av loppet som dramatiken släppte lös. Först så splittrades trion då Dennis Wahlqvist var tvungen till att släppa kontakten med herrarna Olsson och Lindgren. Dessa två herrar kom sedan att slå följe hela vägen in till Strupen i vilken de båda kunde hålla ungefär samma tempo. Emil hade inledningsvis en liten lucka men som sedan krympte och inför det långa platta upploppet var de två samlade igen. Lindgren tittade nervöst bakåt länge och innan spurten kunde dra igång med bara 400 meter kvar till mål. Trots att Emil drog igång spurten från spets så lyckades han hålla klubbkamraten Michael bakom sig hela vägen över mållinjen.

 

Poäng och reslutat hittar ni här.


I damernas lopp tog Jennie Stenerhag (Falu CK/ÅBRO) tidigt kommandot i tävlingen. Redan på toppen av första backen hade hon nästan en halv minut ned till nästa jagande dam Nellie Larsson (Team Lapierre Sweden). Jennie hade heller inga intentioner att vänta in och hålla sällskap med de övriga damerna och utökade hela tiden luckan ned. Vid varvning efter halva loppet hade Stenerhag över fyra minuters ledning och fortsatte sin offensiv ända in mot mållinjen där hon till slut segrade med nästan 10 minuters marginal. Sluttiden blev även ett banrekord. Den regerande mästarinnan i långlopp och årets segrare i världens största etapplopp på MTB, Cape Epic, visade sig vara i strålande form. Men det betyder inte att det var helt enkelt att bemästra de 78 kilometrarna. Omställningen från Sydafrikas värme till Sveriges kyla tärde hårt på Jennie och hon var tydligt utmattad och dränerad av den tuffa banan.


En tuff resa hade även dagens tvåa Nellie Larsson. Och det av en helt annan anledning. Nellies plan var nämligen inte att alls delta i Billingeracet till en början. Hon och hennes familj var under fredagen på väg till Uppsala för en cykelhelg men fick vända då hennes dotter blev sjuk under resan. Väl tillbaka i Skåne konstaterade familjen att dottern blivit bättre och att de skulle hinna åka upp till Skövde för att köra Billingeracet. Så med två dagars långa resor i bil var uppladdningen inte helt optimal. Formen efter vintern verkade det dock inte vara något fel på för Nellie kunde tämligen ohotat korsa linjen som tvåa.

I kampen om tredje och fjärde plats var det dock lite mer kamp. Felicia Ferner (Borlänge CK) och Fanny Kjellqvist (Godegårds SK) duellerade genom hela loppet i samma klunga. De markerade varandra ständigt och var sällan mer än några sekunder mellan varandra. Kampen höll sig sådan hela vägen in mot mål, upp för Strupen och in på upploppet. Där lyckades Felicia mobilisera krafterna bäst och spurtade in på en tredje plats med sex sekunder till godo ned till Fanny på fjärde plats.
Femma i damernas elitklass blev Louise Rundqvist (Värnamo CK/Boddan Cycling Projekt).

 

Poäng och reslutat hittar ni här.


Tack Skövde CK för en sprudlande premiär av Mitsubishi MTB Challenge! Nu laddar vi om till nästa deltävling, Långa Lugnet i Falun om två veckor. Vi syns väl där?


Artikel och bilder av Oscar Ekstam 2017-05-14.