Nyheter i Långloppscupen 2020

Morksuggejakten_2019_foto_cykelkanalen.se__6.jpg

Hej alla bra långloppscyklister och välkomna till en ny säsong.

I söndags kom vintern till Dalarna och nu är det bara drygt två månader kvar innan årets långloppssäsong drar igång. Den 9:e maj är det dags för Billingeracet i Skövde och därefter väntar ytterligare sju deltävlingar under säsongen. Spännande och inspirerande. Våra åtta arrangörer är taggade och planerar för fullt inför kommande äventyr och mötet med landets alla MTB-cyklister.

Respektive deltävlings hemsidor uppdateras efterhand med nyheter och information och de flesta har öppnat sina anmälningssidor.

Nedan hittar du lite blandad information om Långloppscupen, Mitsubishi MTB Challenge 2020. 

langloppscupen2020_1.jpg

Försäkringar vid våra lopp

Det försäkringsskydd som via arrangörens tävlingsavgifter till Svenska Cykelförbundet ingår i årslicens, engångslicens (tävlingsklass) och anmälningsavgift (motionsklass), är begränsat. Försäkringens omfattning är likvärdig oavsett om du deltar med årslicens, engångslicens eller som motionär under våra arrangemang.
Här kan du läsa mer om aktuell försäkring: Svenska Cykelförbundets idrottsförsäkring/cykel

Två kompletterande försäkringar för dig som motionsidrottar är Startklar och Folksams motionsloppsförsäkring. Du får tillbaka anmälningsavgiften om du missar lopp/tävling på grund av skada eller sjukdom, dessutom ingår olycksfallsförsäkring. Försäkringarna gäller under ett år.
Läs mer på hemsidorna: Startklar och Folksams motionsloppsförsäkring


Det kan finnas anledning att se över sitt försäkringsskydd och eventuellt komplettera med ytterligare försäkringar. Oavsett om du har årslicens, engångslicens eller åker i motionsklass är din cykel inte försäkrad. Vissa försäkringsbolag har en begränsad cykelförsäkring inbakad i hemförsäkringen och hos några bolag går det att lösa en tilläggsförsäkring om du har en dyr cykel.
En mer omfattande, privat olycksfallsförsäkring är också ett bra sätt att säkerställa tryggheten om olyckan skulle vara framme. 

Seeda dig till Cykelvasan

cykelvasan_logo.jpg
Samtliga långlopp i Långloppscupen, Mitsubishi MTB Challenge är seedningsgrundande till Cykelvasan. Resan från Sälen till Mora i augusti blir betydligt trevligare om du kan starta omgiven av cyklister som tänkt sig hålla samma tempo som du själv. Det skapar också förutsättningar för en ökad säkerhet under loppet med färre omkörningar och ett behagligare flöde efter banan. 

Kortare varianter av våra långlopp och ungdomstävlingar

Förutom vårt huvudnummer långloppsdistansen, genomför våra deltävlingar även motionslopp med kortare distanser och ungdomstävlingar inom ramen för våra åtta arrangemang. Läs mer om det på respektive deltävlings hemsida. 

langloppscupen2020_2.jpg

Resultat i motionsklass 2020

Alla våra motionärer kommer som vanligt att få åktider på våra lopp och resultatlistor i motionsklasserna upprättas vid respektive deltävling.
Nytt! Resultat i motionsklasser kommer däremot inte att ge några cuppoäng den här säsongen. Vill man tävla på det sättet är man välkommen att anmäla sig i någon av våra tävlingsklasser.

 

Långloppscupen, Mitsubishi MTB Challenge seedningsregler 2020

Herrar i tävlingsklass

Herrar i tävlingsklass fördelas över fyra startfållor, oavsett klass. Cyklist i herrklass kan förbättra sitt fållnummer vid varje deltävling. Detta bättre fållnummer gäller sedan innevarande och näst kommande år. Aktuella fållnummer och ranking för samtliga cyklister finns under menyfliken Fållindelning på vår hemsida.

Cupens seedningsregler gäller, enskild deltävling kan inte seeda på annat sätt.

Herrar utan resultat i Långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge innevarande år samt året innan, hamnar per automatik i startfålla 4. Herrar helt utan resultat i Långloppscupen kan i solklara fall få subjektiv seedning ifrån respektive lopps arrangör genom att uppvisa dokumenterade, andra cykelresultat vid anmälningstillfället, men absolut inte på plats på tävlingsdagen. Detta undantag ifrån seedningsreglerna gäller endast det enskilda loppet. Efter loppet får cyklisten ett fållnummer kopplat till sitt tävlingsresultat och inför nästa lopp gäller det angivna fållnumret under menyfliken Fållnummer på vår hemsida.

Beräkning av ranking

För att kvalificera sig till en startfålla efter ett lopp så räknas alla fullföljande deltagare i samtliga tävlingsklasser och listas efter tid. Alla deltagares får en ranking som motsvarar den placering de har i procent. Den cyklist som har bäst tid får ranking 0% och den som placerar sig i mitten får ranking 50%. Cyklist som har ranking på exakt ett gränsvärde placeras i startfållan med lägre nummer.
Ranking på exakt 10% innebär placering i startfålla 1. 

Cyklist placeras i startfålla efter tabellen nedan:

Startfålla - Ranking

Fålla 1     0-10%                                                                                    
Fålla 2   10-30%
Fålla 3   30-60%
Fålla 4   60-100%

Damer i tävlingsklass

Damernas tävlingsklasser placeras i den startfålla som respektive deltävling fastställt, läs på respektive deltävlings hemsida. Detta beror på att startordningen i tävlingsklasserna varierar från deltävling till deltävling utifrån givna, tekniska förutsättningar och tillstånd ifrån respektive Länsstyrelse.

Herrar och Damer motionsklass

Fålla 5: Köra extra fort
Fålla 6: Köra fort
Fålla 7: Köra lagom
OBS! Motionärer, för allas bästa, välj den fålla som passar din kapacitet.
Mindre avvikelser kan förekomma mellan deltävlingarna. För mer information gå in på respektive deltävlings hemsida.

langloppscupen2020_3.jpg


Långloppscupen, Mitsubishi MTB Challenge fyller 20 år

De senaste årens spännande utveckling för sporten som helhet och långloppsarrangörernas framgångar runt om i landet ger mersmak. Detta bådar gott inför cykelsäsongen 2020 och Långloppscupen, Mitsubishi MTB Challenge rullar självklart vidare, piggare och starkare än någonsin.

Välkommen att hänga på, cykla och gå i mål du också!

Lasse Strand
Cupsamordnare
www.swedenmountainbike.se