Inför Västgötaloppet 2018

Vastgotaloppet2018_foto_Per_Carlzen_2.jpg

Då var det bara ett lopp kvar i årets Mitsubishi MTB Challenge. Sista ler-festen med gänget och sista möjligheten att bättra på totalställningen. Uppstickaren Västgötaloppet har på kort tid gått från stagiarie till fullblodsproffs och bjuder på en rikt varierad bana med fina tillbehör för alla. 

Vi har tagit pulsen på arrangören som vanligt och benat ut allt mellan rotthet till kaffebönor.

 

Först och främst efter denna presentation, hur ser årets bana ut? 

- Årets bana är i kanonskick just nu. Vi har till och med hunnit med att röja alla stigar med röjsåg efter sommarens extremtorka och förbud mot maskindrivna verktyg i naturen. Med kanonskick menar jag att vårt lopp är förhållandevis nytt och stigarna blir ju bara bättre o bättre för varje gång vi kör.

Vi har även hittat nya delar som vi är riktigt nöjda med. Främst inne på det stora Lassalycksområdet, vid start och mål, men även en del stumpar längre ut på banan. Sen har vi ju även flyttat upp till takvåningen i Bergtäkten med stigkörning ända upp. Vilken utsikt! Vidablick – Here we come. Ni ser utsikten på bilden ovan.

 

Så vad har de som inte kört banan tidigare att vänta?

- Ett tufft lopp med +1000 höjdmeter som även är teknisk på sina ställen. Banan innehåller flera långa stigningar men även en hel del småkuperade partier där det går snabbt både upp och ned. Inne på Lassalyckan är det knixigt på stora delar men ganska flackt. Ska man köra delar av banan dagen innan så är det vid Lassalyckan man ska koncentrera sin körning.

Vastgotaloppet2018_foto_Per_Carlzen_3.jpg 

 

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 

- Vi har våra utställare på Eventområdet som erbjuder produkter till kanonpriser. Kanske extra låga nu när det är sista loppet. Uppe på Lassalyckan finns det även en lekplats och aktivitetsområde som barnen kan ha roligt på.

Är man sugen på något helt annat än att vara i närheten så tycker jag skall åka ner till vår mysiga stadskärna och kolla runt. Om man letar specifikt efter saker så gå in på Ulricehamns Turistbyrås hemsida. Där finns massor av information om vad som händer denna helg. Turistbyrån kommer också att finnas på plats på eventområdet.

Passa även på att köpa biljetter till vinterns Worldcup på skidor i Ulricehamn, vilken fantastisk upplevelse det är.

Vi har även Stadens Kafferosteri på plats redan från fredag med sin Kaffevagn. Där kan man köpa finkaffe av allehanda slag… kanske en islatte i solen?

 

Händer det något annat vid tävlingen eller närområdet denna helg?

- Är man konstintresserad så är det konstutställning nere vid rådhuset i centrum Ulricehamn. Är man intresserad av bilar så kan man ta sig tre mil till Borås och gå på bilmässa. Och är det fint väder kan det dock rekommenderas att bara åka ner till stan och sitta vid sjön med lite matsäck eller glasskalas.

 

Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt, har ni något bra "tips från coachen”? 

- Närmast som motionär tänker jag på att man på många ställen utmed banan inte får vara rädd att släppa på i en brant nerför, för att tjäna fart i nästkommande uppförsbacke.

 

Vad är ert "coolaste hinder" och vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?

- Bergtäckten Penthouse har jag redan nämnts, den går inte att missa (se bild längst upp). Och för att komma dit måste man så klart cykla uppför. På det temat, så frågade en motionär mig förra året om det inte finns annat än uppförsbackar i Ulricehamn. Logiken säger ju att banan har lika många upp/nerförsbackar när start och mål är på samma ställe. Så ja det är många uppförsbackar men lika många magiska nedförsbackar.

                  

Har ni något roligt minne från 2017 års tävling som ni bakom tävlingen kommer ihåg tydligt?

 - Vi har ett minne som i sig inte är roligt, men som dock har roliga kopplingar. Vi hade en hjärtinfarkt på en deltagare i loppet. Detta slutade lyckligt och dom inblandade fick mycket beröm för sin insats.
Det roliga och turliga i det hela? De två delbanchefer som hittade vederbörande av en slump, långt utanför banan är polis (akutsitutioner) och samtalsterapeut (hålla personen lugn och vid medvetande) . Vilken slump!! Och denna episod slutade som sagt lyckosamt.

 

Vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet - vad är mervärdet? 

- För oss är detta ett helårsarbete och nytt folk kommer in i organisationen och några lämnar. Det interna tjatter som vi har under året bidrar till ett tight gäng som har roligt ihop.

Sen är vi stolta över att bidra stort till att marknadsföra Uricehamn som MTB-destination. MTB växer för närvarande kraftigt i Ulricehamn och diverse projekt är utförda och många är planerade. Lassalyckan som idrottsanläggning, kan inte många i Sverige tävla med.

 

Tack för en inspirerande intervju och lycka till på tävlingsdagen!

För er som inte anmält er än, passa på innan 20:de september då ordinarie anmälan stänger. Klicka här för att komma till anmälan.

Om ni nu trots denna påminnelse skulle missa anmälan så går det såklart att efteranmäla sig på plats.


Artikel och sista bilden av Oscar Ekstam (länk till instagram) 2018-09-10
Övriga bilder av Per Carlzen.