toppbilder_2023.jpg

Inför Lida Loop 2019

IMG_2587.jpg

Hoppas ni hunnit pusta ut för nu är det dags att ladda inför nästa batalj. Lida Loop i Tullinge väntar precis bakom krönet och står redo för att bli invaderat av cyklister igen. Ute vid sjön Gnetaren hittar ni Mitsubishi MTB Challenges nästa deltävling i en unik skärgårdsmiljö. De långa hällarna och den delvis sandiga terrängen utmanar vem som helst i cykelhantering med ett härligt leende på läpparna efter. De tre looparna ger närhet till de tävlande och hela området andas friluftsliv.

 

Inför denna deltävling två så är vi fortsatt nyfikna på vilka utmanare som kan sätta de två starkast lysande stjärnorna i respektive herr och damklass. Kommer Jennie Stenerhag och Emmy Thelberg fightas om förstaplatserna i damernas samt Michael Olsson och Emil Lindgren i herrarnas? Eller har vi andra stjärnskott att vänta under den härligt långa kommande säsongen? Vid Lida Loop hoppas vi kunna se och följa ett som brukligt intensivt men långt lopp. Vi tror att det som vanligt blir en härlig urladdning kryddat med fina stigpärlor.

 

För att vi ska veta vad som väntas har vi tagit tempen på arrangören Tullinge SK.

 

 Först och främst, hur ser årets bana ut? 
- Banan är i toppskick. Vi har varit lite oroliga för alla omkullblåsta träd efter stormen Alfrida som härjade i området i vintras. Men tack vare ett gäng personer i klubben med stor arbetskapacitet som gillar både motorsågar och flytt av tunga stockar är nu alla trädstammar borta och banan är i sitt absolut bästa skick. Torr, fin och snabb. Stigarna utmed banan ligger som en lång fin följsam rodelbana bland trädstammarna.


Lida_Loop_2018_foto_Oscar_Ekstam_4.JPG


Har ni några nyheter att bjuda på?
- Vi har fullt med nyheter detta år. I år har vi återinfört barnlopp för de yngsta. En favorit i repris som vi nu stolt kan säga är här för att stanna. För de lite äldre, alltså ungdomarna, finns från och med i år en förkortad bana. Den är 10 km och går på stora delar av Loop 1.Ungdomarna som kör i tävlingsklasserna startar likt vuxna cyklister uppför slalombacken och de har en tidigare starttid, förutom pojkar 15-16år. Vi har också infört en familjeklass där en vuxen kan cykla tillsammans med sitt barn.

Vi har även optimerat målområdet vilket också innebär en ny avslutning av bansträckningen. Och detta gäller alla klasser och banlängder.
-  Läs gärna mer detaljerat om de olika starttiderna, klasserna och tävlingsbanan här, 
https://www.lidaloop.se/startsida/langloppet-lida-loop/banan/

 


Vad har de som inte kört banan tidigare att vänta?
- Dom kan vänta sig en rolig omväxlande bana med en kombination av snälla lättcyklade grusvägar, tuffa uppförsbackar, håriga nedförsbackar, släta klipphällar och underbara smala stigar där man kör slalom mellan träden. Banan gör varje MTB-cyklist trött men samtidigt lycklig ändå in i själen.
Vårt mål är att varje cyklist, oavsett om man är elit eller motionär ska få roliga utmaningar och tycka det här är den bästa cykeldagen på hela året.

Vad är ert "coolaste hinder”
- Vi har egentligen inget som är coolare än någonting annat. Däremot är vi enormt stolta över att få visa upp banans olika partier som är både skiftande, roliga och utmanande.

Bockån några km in på Loop tre lär vara full av krokodiler. Ramla inte i där....
 
Vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?
- Starten är alltid speciell då den börjar uppför en kort slalombacke. 
Njut gärna lite extra just där och då. Det är tätt mellan cyklisterna, publiken står i trippla led och hejar och ropar samtidigt som speakerrösten försvinner i bakgrunden. Det är här nervositeten snabbt byts ut mot endorfiner, djupa andhämtningar och ibland även mjölksyra. En härlig känsla!

Glöm heller inte att lyfta blicken och njut av Stockholms vackraste skogar utmed tävlingsbanan.


Lida_Loop_2018_foto_Oscar_Ekstam_3.JPG


Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 
- Vår arena är laddad med grill, kiosk, återförsäljare, sponsorer, badsjö, promenadstigar, bangolf, höghöjdsbana, fågeltorn, en magiskt fin natur och inte minst en av Sveriges bästa cykeltävling. Glöm inte heja fram cyklisterna när dom behöver det som mest.

Händer det något annat vid tävlingen eller närområdet denna helg?
- Förutom vår egen cafeteria och grill finns Lidas värdshus som har en fin solig uteservering.

Har ni något roligt minne från 2018 års tävling som ni bakom tävlingen kommer ihåg tydligt?
- Det jag personligen minns mest av vid förra årets LidaLoop var den tryckande värmen.
Redan när man stod i startfållan rann svetten efter kroppen. Varje cyklist behövde dricka massor av vätska. Våra duktiga funktionärer jobbade stenhårt och vätskekontrollerna levde verkligen upp till sitt namn. Aldrig tidigare har det levererats så mycket vatten och sportdryck som denna dag. Och de cyklister som dessutom köpt till vår speciella Enervitlangning med färdigblandade flaskor var extra nöjda.

Vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet - vad är mervärdet?
- Glädjen av att se alla glada cyklister.
Det som fascinerar oss år efter år är att så många människor på samma plats med samma mål alltid är så glada. Cyklister är ett härligt släkte.

Välkomna till Tullingen och Lida Loop den 26 maj!
Klicka här för att anmäla er eller läsa mer på lidaloop.se

 

Artikel av Oscar Ekstam (länk till instagram) 2019-05-18

Läs mer om barn. Ungdoms, och familjeklasserna på Lida Loops hemsida.