default-top.jpg

Inför Långa Lugnet 2017

Nyheter - Inför Långa Lugnet 2017 - ctl00_cph1_newsImage

Långloppssäsongen startar intensivt, om mindre än två veckor står vi på startlinjen igen och då uppe i Falun på Långa Lugnet. Den anrika Tävlingsbanan är känd sen långt tillbaka som en kvalitativ mountainbikebana med mycket av allt. Att cykla snabbt i skogen har länge varit en konst som många falubor slipat till perfektion.

Senaste stjärnskottet Jenny Rissveds har spenderat otaliga timmar på många av Långa Lugnets stigar och Sveriges långloppsdrottning nummer ett Jennie Stenerhag delar både klubb och bostadsort med Rissveds. Vi skulle kunna hålla på att rada upp otaliga cykelproffs och profiler med anknytning till Falun i hela denna text. Men vi väljer bara att konstatera att Faluns stigar formar världsmästare.

 

Så självklart vill ni känna på hur stigar som formar världsmästare känns. Och för att ni ska vara förberedda har vi intervjuat arrangörsföreningen Falu CK om Långa Lugnets status.

 

Först och främst efter denna presentation, hur ser årets bana ut?

- För tävlingsklasserna bjuder vi på nytt redan från start. Vi drar starten uppför Mördarbacken istället för asfaltsbacken likt tidigare år. Anledningen självklart för att få bättre spridning på fältet. Mördarbacken har fått sitt namn efter dess branthet och av skidåkarna som tagit an sig den i Svenska skidspelen. En anrik och historisk backe helt enkelt.

Sedan har vi gjort tre mindre justeringar på första loopen och en på andra loopen. På den första handlar förändringarna om att få ned hastigheten samtidigt som vi bjuder på mer stigåkning. Och på den andra loopen har vi tagit bort några hundra meter asfalt till förmån för riktigt härlig skogsskörning på Jungfruberget.

I övrigt är banan precis som den varit de tidigare åren. Och de handbyggda stigarna har bearbetats, underhållits och är i superklass även i år. Ytterligare en nyhet är att vi placerat en vätskekontroll på första loopen, efter ca 15 km, i närheten av Rottneby.

 

Så vad har de som inte kört banan tidigare att vänta?

- Kuperat, vackert, roligt, utmanande… Långa Lugnets bana lämnar ingen oberörd. Vi bjuder på en modern bana med inslag av handbyggda partier. Dessutom kryddar vi med några nya singletracks av allra bästa kvalité. Den kuperade terrängen som är så typisk för Falun finns kvar. Banan är högoktanig och tuff för dig som vill köra snabbt. Se det som en utmaning. Det maffiga publikstödet inne på arenan hjälper dig att orka runt!

​Underlaget just nu är ganska tort. Regnar det så blir det såklart en del leriga partier, hala rötter och stenar så då är lerdäcken med hög luftkammare ett bra val. Håller det sig torrt är tipset lättrullade däck med hög kammare ett lämpligt val. Håll koll på Långa Lugnets Facebooksida för de senaste uppdateringarna kring underlaget. 


 Banprofil-LL2015.jpgLånga Lugnets banprofil.

 

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet?

- Ett tips är att ta en tur i bergbanan känd från Skid VM, ta en fika i hopptornscafeet och gör ett besök i museet, beläget i hopptornet. Som av en slump så fungerar det utmärkt att langa sportdryck vid hopptornets fot. Givetvis kommer vi även att ha utställare på plats där både cyklist och anhörig kan göra fina klipp. I Lugnethallarna spelas även en av Sveriges största innebandyturneringar samma helg, det är också värt ett besök. Utomhusbadet är öppet och minigolfbanan ligger nästgårds.

 JR-1466.jpg

Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt, har ni något bra "tips från coachen”?

- Vi bjuder på rätt mycket uppförsbackar så självklart är det bra kunna pressa sig uppför backarna. Och som en direkt bonus innebär det också en del sköna utförsbackar, där de handbyggda stigarna sticker ut. Träna gärna att våga hålla fart utför, det tjänar du på.

 

Vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet - vad är mervärdet?

- All positiv feedback. Vi är inte det största loppet men vi bjuder på ett skönt och uppskattat arrangemang. Att ha lyckats komplettera med Lilla Lugnet innan tävlingsdagen är också något vi är oerhört glada över. Vi har en fantastisk tillströmning av barn och ungdomar i klubben och då känns det extra roligt att kunna erbjuda dem (och alla andra) ett tillfälle att tävla på hemmaplan. Att som förening jobba tillsammans mot ett stort mål är värdefullt och bra för klubbkänslan. 

 

Tack Stefan Carlsson vid Falu CK för intervjun!

Och jag hoppas att vi syns i Falun söndagen den 28 maj. Ordinarie anmälan hålls öppen ända till 21 maj, och anmälan gör ni så klart på www.langalugnet.se


Artikel av Oscar Ekstam 2017-05-17.