toppbilder_2023.jpg

Inför Långa Lugnet 2016

JR-1466.jpg

Nu är det hög tid att ladda upp till Mitsubishi MTB Challenges andra deltävling, anrika Långa Lugnet! Ordinarie anmälan stänger onsdagen den 25 maj så passa på att anmäla er till tävlingen med cupens coolaste stigar.

Lugnet som område är vid känt för sina stora internationella skidarrangemang. Nu senast skid VM. Men det har också blivit lite av ett mecka för cykling tack vare de fina och olika möjligheterna för både stig och asfaltscykling som finns i det kuperade landskapet. De karakteristiska blåa bergen är inte bara vackra att titta på de bjuder på fina fysiska utmaningar också.

Appropå utmaningar så har vi stämt av med banchefen, Stefan Carlsson, för Långa Lugnet om vad för utmaningar som väntar cyklisterna lördagen den 28 maj.


Hej Stefan! Hur ser årets bana ut, har ni justerat något sen i fjol?

Hej! ja, vi har justerat på några ställen. På första loopen väljer vi bort det stökigaste partiet i Rottnebyskogen till förmån för två superfina stigpartier där det avslutande går i en inbäddad, på gränsen till sagostämningslik upplevelse. 

In mot varvning rundar vi toppen av Lugnet istället för att som tidigare gått rakt på. Vi bjuder dessutom som avslutning på den helt nya Flowstigen, Falu Stigcyklisters senaste skapelse, en bred och slät stig som går från toppen av Hoppbackarna till Stadion. Passa på att njut, men kör med förstånd då den bjuder in till överfart. 

En annan justering har vi gjort på loop två. Ute på Jungfruberget raderar vi några höjdmeter, fimpar ett lass grova rötter, stenar och spångar och väljer istället den lätta vägen. Vi lägger dessutom ut några nytillverkade spångar innan du når Sjulsarvsvägen. Och slutligen så lägger vi in Flowstigen även på sista loopen. Dessutom förtjänar det att nämnas att samtliga handbyggda stigar har renoverats under maj månad, något du garanterat kommer gilla. 

13177191_1189449964419976_4844983464725747789_n.jpg
Bild från byggnation av Flowleden. Foto från falustigcyklister.se


Det låter ju strålande! För de som är nya kan ni ge en kort beskrivning av Långa Lugnets bana?

Kuperat, vackert, roligt, utmanande. Långa Lugnets bana lämnar ingen oberörd. ”Back in the days” var Långa Lugnet ett tufft och tekniskt lopp. Idag är banan moderniserad och de tuffast partierna har fått stå tillbaka för mer lättcyklade partier. Dessutom kryddar vi med några nya singletracks av allra bästa kvalité. Men den kuperade terrängen som är så typisk för Falun finns kvar. Banan är högoktanig och tuff för dig som vill köra snabbt. Se det som en utmaning. Det maffiga publikstödet inne på arenan hjälper dig att orka runt!

Banprofil-LL2015.jpg


Vad tror ni om hur vädret kan påverka banan?

Banan just nu är snustorr, vi står redo att vid behov vattna grusvägarna på övningsområdet. I skogen är till och med de blötaste blöthålen på väg att torka bort. Regnar det så blir det såklart en del leriga partier, hala rötter och stenar så då är lerdäcken med hög luftkammare ett bra val. Håller det sig torrt är tipset lättrullade däck med hög kammare ett lämpligt val. håll koll på vår Facebooksida för senaste uppdateringar kring underlag. 


Vad är er tävlings coolaste hinder eller mäktigaste utsikt som man bara måste höja blicken vid?

Häftigast på banan är utan tvekan den hysteriskt vackra utsikten vid hoppbackarna, på väg mot första varvning, efter ca 27 km. ta en minut, stanna och njut om du har möjlighet (de blåa bergen som sagt reds anm). Nedfarten därifrån i form av Flowstigen kommer garanterat få dig att dra på leendet. 


Hur ska man förbereda sig inför er tävling? Är det något som är speciellt viktigt att ha med sig under loppet på er bana. Eller att förbereda sig för.

Det är väldigt bra att ha testat de lätta växlarna, så att kedjan inte växlar över in mellan kassett och ekrar. Banan är kuperad med många höjdmeter. I övrigt gäller det vanliga, drick mycket, både inför och efter. Visa hänsyn i skogen och ha kul!


Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet?

På Lugnet finns det mesta i idrottsväg. Nytt för i år är möjligheten att ta bergbanan upp till toppen av hoppbackarna. Biljett till bergbanan köper du i Lugnets reception, vid badet precis mitt mot tävlingscentrum. Kanske det är läge att langa vid hoppbackarna i år? Start, varvning, mål, teknisk zon, vätskekontroll och utställningsyta finns alla inne på stadion. I campingreceptionen kan du hyra segway eller ta ett parti minigolf. 

Arenakarta.jpg

Tack för en härlig pratstund Stefan och lycka till med arrangemanget! Vi syns i Falun!
Har ni inte anmält er än? Sitt inte där och fundera, in på langalugnet.se direkt och anmäl!


Artikel av Oscar Ekstam 2016-05-20.