toppbilder_2023.jpg

Inför Finnmarksturen 2019

Finnmarksturen_2018_foto_Andreas_Danielsson8.jpg

Det börjar dra ihop sig till en riktig kamp. Det är inte bara näst sista deltävlingen i Mitsubishi MTB Challenge som närmar sig utan det råkar också vara långlopps SM på en och samma gång. Och det på Finnmarksturen i Ludvika. Det anrika loppet som är ett av de äldsta långloppen i Sverige.

Ett Svenskt mästerskap är ju inte varje dag man kör. Så vi försökte reda ut om det blir något annorlunda mot en ”vanlig” deltävling i långloppscupen.

Årets SM-bana, blir den annorlunda? 

-       Ja lite faktiskt. Banan är förlängd med cirka 13 kilometer mot tidigare år. De förlänga delarna innehåller mycket roliga och fina stigar. Och är utspridda över hela banan.

Så vad var vi som inte kört banan tidigare att vänta?

-       Finnmarksturen är i år totalt 81 kilometer och är uppdelad i två loopar. Första loopen utgår från start- och målområdet vid ABB Arena och letar sig via asfaltsvägar genom centrala delar i Ludvika fram till banans första uppförsbacke, här släpps fältet fritt och nu väntar en härlig utmaning i varierande terräng. Via grusvägar fortsätter första loopen bort till Håksbergs nedlagda gruva. Därefter följer Källbottens motionsspår i varierande bredd och med roliga stigar och efter 19 kilometer når man banans högsta punkt. Via grusvägar och mycket fina stigpartier letar sig sedan banan bort mot Gussjöstugan. Därifrån går turen mot Brunnsvik på snabba och roliga stigar där den första vätskekontrollen väntar. Sedan går banan i en trevlig mix mellan väg och stig tillbaka mot Ludvika.

Finnmarksturen_2018_foto_Andreas_Danielsson9.jpg

Andra loopen startar med en sträcka på asfalt via småbåtshamnen och ABB:s industriområde inne i centrala Ludvika. Banan leder sedan upp till Högbergets motionsspår där bergspriset väntar efter 45 kilometer. Därefter följer växlande grusvägar och många utmanande stigar innan banan når fram till Hagge där den tredje vätskekontrollen finns. Härifrån är det grusväg nästan hela vägen tillbaka till Ludvika med kortare inslag av stig. På vägen ska dock två rejäla stigningar passeras. Där den sista är Leos backe som är banans sista utmaning och när du nått toppen så har du ca 7 kilometer kvar innan det välförtjänta målet väntar.

Viktigt är också att vara uppmärksam på bandelningar då 48 km och 81 km delas på tre ställen.

Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt, och/eller vad är ert "coolaste hinder”

-       När man åker under riksvägen vid ABB gäller det ha god fart och teknik för att ta sig upp för trapporna genom att åka på den byggda branta spången. Tipset är att testa ned- och uppfarten dagen innan loppet så att man vet vad som väntas. Det går även att cykla uppför trapporna om tekniken och farten är med.

 Finnmarksturen_2018_foto_Andreas_Danielsson6.jpg

Vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?

- På höjderna strax innan första kontrollen i Brunnsvik så är det värt att lyfta blicken för att uppleva den fina utsikten över sjön Väsman. I horisonten bakom skymtar de karakteristiska blå bergen som är synonymt med Dalarna. Bergen ser blåa ut på långt håll.

 

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 

- På söndagen har vi ett stort antal buskspelare utmed banan, så samtidigt som man tittar alla cyklister som far fram i skogen kan man lyssna på all musik som spelas. Lista på var dessa spelar finns på finnmarksturen.com  

Händer det något annat vid tävlingen eller närområdet denna helg?

- Om man är på plats redan på lördagen så kan man se kommande generation av MTB åkare på ABB Arena då vi kör Lilla Finnmarksturen. Ungdomstävlingen som lockar allt från de minsta cyklisterna som knappt kan gå till de som har sista året kvar i ungdomsklass och susar fram på de publikvänliga banorna nära ABB Arena. På lördag kväll arrangeras också en Visfestival intill Väsmanstranden.

 Finnmarksturen_2018_foto_Andreas_Danielsson3.jpg

Har ni något roligt minne från 2018 års tävling som ni bakom tävlingen kommer ihåg tydligt?

- Speciella minnen som fastnar från varje upplaga av Finnmarksturen är att det alltid är så god stämning bland alla deltagare, publik och funktionärer.

 

Så vad är det egentligen som är skillnaden i år när det är SM mot i fjol?

- Inte jättemycket, arrangemanget i stort är sig likt. Men några ändringar är det ju, banan har ju blivit 13 kilometer längre. Och så att vi har delat upp starterna förstås. Damer i tävlingsklass startar klockan 10:00. Övriga som kör 81 kilometer startar klockan 11:00 och de som kör 48 kilometer startar klockan 11:15


Artikel av Oscar Ekstam  2019-07-23