toppbilder_2023.jpg

Inför Engelbrektsturen 2018

Engelbrektsturen_2017_foto_Matti_Narkiniemi_DSC_0026.JPG

Andra halvan av långloppssäsongen är nu officiellt igång och det är dags att förvalta och kanske till och med toppa formen för att få ett riktigt fint avslut på säsongen. Ett av de bättre sätten att göra detta på är att tävla i riktigt högt tempo och det är precis vad Engelbrektsturen erbjuder. Ett av Långloppscupen Mitsubishi MTB Challenges snabbaste lopp, om man ser till hastigheten.

Det är bara några dagar kvar till loppet och anmälan går ut den 19de juli så det finns inte så mycket att tveka på utan bara att anmäla sig. För att ni ska veta vad ni väntar er under loppet så har vi som vanligt skrivit ihop en artikel tillsammans med arrangörsföreningen, som i detta fall är Norbergs CK.

Vi antar att banan är torr vid det här läget, men har ni några nyheter för bansträckningen? 

- Ja du har helt rätt! Årets bana är torr och snabb efter den varma och regnfattiga sommaren och har exakt samma stäckning som tidigare år.

De förändringar vi gjort är att vi har bytt ut ett av bergsprisen till en KOM och QOM-sträcka (King Of The Mountain och Queen Of The Mountain reds anm.), uppför ”Maskinbacken” cirka 4 kilometer efter start, som alla kan vara med och satsa på, 2500 kronor ges till snabbaste dam respektive herre uppför backen, snabbaste ungdomstjej och kille erhåller också ett pris. Samtidigt har vi dubblat prispengarna (2000 kronor) för det andra bergspriset som är vid Håberget efter ca 47 km. Cyklisterna blir således rikligt belönade för sitt slit så att säga.
Dessutom kommer samtliga cyklister få musikalisk stöttning av ett punkband som vi har satt ut mitt i skogen.

engelbrektsturen-1-11-770x509.jpg 

Så vad har de som inte kört banan tidigare att vänta?

- En bana i mycket vacker natur där man cyklar genom ett antal små Bergslagsbyar. Lagom kuperad bana. Trevligt bemötande av de bästa funktionärerna.

Banan startar och går i mål som vanligt på torget i centrala Norberg och går sedan vidare ut på den gamla banvallen. Efter banvallen går banan mot Klackberg. Detta gör att cyklisterna får trampa uppför två backar cirka fem kilometer in i loppet. Båda backarna består av cirka 60 höjdmeters klättring, första backen är rejält brant medan andra backen är lite flackare. Första bergspriset är på toppen av den andra backen och det redan efter sju kilometer, vid Gruvbyns backe. Första energidepån ligger i Halvarsbenning som cyklisterna passerar efter 19 kilometer. Efter depån får alla cyklister förhoppningsvis njuta av den fina ”Trôllstigen”. De som kör hela loppet fortsätter sedan mot Hinsebo där banans tredje energidepå finns. Därefter fortsätter cyklisterna på slingrande grusvägar mot Dansarbackarna och Håberget. Efter dessa backar kommer den "Grusade stigen", banans kanske mest roliga singeltrack, snabb och slingrande utför. Sedan stundar Nordansjö där en energidepå finns och därefter nås andra bergspriset efter cirka 47 kilometer. Sista milen innehåller en hel del fina singeltracks innan cyklisterna får bege sig mot Norberg och målgången på torget. Väl i mål har man avverkat ganska exakt 70 kilometer, beroende på om man tagit inner- eller ytterspår i kurvorna.

 

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 

- Den bästa publikplatsen är i Nordansjö där cyklisterna passerar flera gånger. Sen kan man strosa runt på byn i Norberg och så klart fika på det berömda Elsa Anderssons konditori, det vore helt fel att inte nämna detta magiska fik. Dessutom är det Elvisfestival under hela helgen så byn kommer kännas väldigt amerikansk.

Men byn bjuder på så mycket fler mysiga smultronställen att utforska och mer information finns på Norbergs kommuns hemsida, www.norberg.se

 Engelbrektsturen_2017_foto_Matti_Narkiniemi_DSC_1086.JPG

Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt, har ni något bra "tips från coachen”?

- Engelbrektsturen är ett lopp för alla som kräver mer kondition än teknik. Det blir en hel del klungåkning så försök att hålla er plats och linje i klungorna. Behöver ni byta spår så visa tydliga tecken innan ni gör detta. Visa hänsyn till varandra, särskilt om ni kommer i kapp ungdomar utefter banan. Gör er hörda när ni ska köra om och på vilken sida ni kör om, invänta klartecken innan du kör förbi. Kort och gott, visa varandra hänsyn och sympati så blir det ett trevligt lopp för alla.

                                

Vad är ert "coolaste hinder" och vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?

- Den roligaste biten brukar “den grusade stigen” vara, där susar man fram mellan träden med en underbar tunnelkänsla. Bland de vackraste delarna är konstkanalen man cyklar längs med vid Nordansjö. Det går inte att missa den delen då man bara är några få decimeter från kanalen och cyklar.

 

Tack för en matnyttig intervju Norbergs CK! Och för dig som inte anmält dig än, vad väntar du på? Klicka in dig här på engelbrektsturen.se och lägg din anmälan nu!
Vi syns i Norberg!


Artikel och sista fotot av Oscar Ekstam (länk till instagram) 2018-07-18
Övriga foton: Matti Narkiniemi