Inför Bockstensturen 2019

Då var vi där igen, sista festen med gänget detta år. Och vi avslutar med en rejäl fest, precis som en bartömning så ska allt ut nu och vi håller i länge. Bockstensturens 10 mil väntar för att leverera en rejäl utmaning. Vi sparar det längsta till sist helt enkelt, vilket passar många bra. Då man hunnit få upp uthålligheten under långloppscupens andra deltävlingar.

Alla deltävlingar i Mitsubishi MTB Challenge har sin speciella karaktär och stämning. Gemensamt är att det alltid är lite som på en festival, med gemytlig stämning och nya vänskapsband skapas. Vid Bockstensturen brukar det också råda en speciellt avslappnad och festfull stämning, om det är på grund av de många milen eller att det just är ”cykel-tömningen” är oklart. Men skoj blir det och vi har kollat av med Varbergs MTB vad som väntar oss detta år.

Först och främst, hur ser årets bana ut? 

- Tuff, utmanande, utslagsgivande och mycket rolig precis som vanligt! Vi har dessutom några helt nya mysiga partier med stig att njuta av. Väderprognosen så här en vecka innan loppet ser dessutom väldigt lovande ut. I mitten av veckan ser det ut som att det kan regna en del men till helgen och lördagen bör banan ha torkat upp då det enbart ska bjuda på uppehåll och växlande soligt väder. Helgen ser även ut att bli en varm sådan. Så en ler-fest blir det men utan gegga och med stora smilband på.

Bockstensturen_2018_Foto_Oscar_Ekstam_14.jpg

Vad har de som inte kört banan tidigare att vänta?

- För alla ska följande devis naturligtvis gälla:   VÄGEN/STIGEN är MÅLET.
Det gäller att välja distans efter sin förmåga. 100 kilometer för den som vill ha ”extra allt”! 75 kilometer för den vane cykelvasa-cyklisten! 50 kilometer för alla som gillar MTB men som vill ha tid och kraft över under sitt Varbergs besök. Och slutligen 30 kilometer för alla nyfikna motionärer som ännu inte testat MTB när den är som BST (ordlek på bäst och Bockstensturen, vi är ju ändå nära Göteborg. Reds anm). De tre kortare distanserna är även tillåtna att köra för ungdomar, dock bara 15-16 åringar på 75 kilometerdistansen. Surfa in på bockstensturen.nu för att hitta din klass.

Banorna i stort levererar lagom dos mellan grusvägar och stigar. Och stigarna i Åkulla är vida kända för sin magiska inramning av bokskogar. Man susar fram i mörkret under de mäktiga trädens kronor och myser. En alldeles unik upplevelse som bara går att förstå genom att göra/köra den.

Sedan arrangeras även Lilla Bockstensturen, vilket är ett nytt koncept men som växer rejält mot tidigare år och i årets upplaga är loppet uppgraderat med Bockstensturens nummerlappar och medaljer. Loppet är till för alla från 0 år till 10 år. Det vill säga alla de som är för unga för att köra ”stora” Bockstensturens olika banlängder.

Oavsett klass eller distans är det viktigt att alla läser årets PM, som ni hittar på hemsidan så klart. Bland annat kan vi meddela att vi har en helt ny startprocedur med fyra separata starter beroende på banlängd!
Bockstensturen 50 kilometer kl. 10.00, Bockstensturen 30 kilometer kl. 10.30, Bockstensturen 100 kilometer och 75 kilometer tävling ungdom kl. 11.00,  Bockstensturen 75 kilometer motion kl. 11.30


Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt, och/eller vad är ert "coolaste hinder”.

- Snackisen bland cyklisterna blir nog ”hygget”, lerhålet (vänta nu, blir det lera ändå? Tydligen så. Reds anm), de fina utförslöporna och den nya stigen ute på mossen och sist men inte minst ” YES, JAG FIXADE UTMANINGEN”!

Coolaste hindret är: PANNBENET

Vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?

- Den, när du lämnar Åkullaskogen och kan ana havet i horisonten. Eller uppe Hästagaberget 2,5 kilometer från mål med en fantastisk vy ut över Kattegatt, Eller sträckan Vattengraven och fästningsmuren som avslutas med den nu traditionella bron in mot upploppet inne på societetsområdet. Ja utsikterna och vyerna är många, det är bara att välja sin favorit!

 

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 

- Åkulla bokskogsområde är väl värt ett besök oavsett om BST pågår eller ej. Passa på denna gång att både njuta av unik bokskog och cykeltävling.

Sedan har vi så klart Varbergs välkända torghandel, fästningen, och strandpromenaden. Alla bara ett stenkast från start och målområdet i Societetsparken (där det även finns en häftig lekplats). Ett område som ni med fördel kan stanna vid hela dagen då vi genom ljudanläggningen kommer att rapportera från täten i loppet.  

                 

Händer det något annat vid tävlingen eller närområdet denna helg?

- Årets Långloppscup / Bockstenstur avslutas med en hejdundrande konsert med progbandet Nynningen på Societetsscenen med start just som sista deltagare passerar mållinjen. Vi garanterar en riktig efterfest utan tidigare skådat slag. Häng kvar vid målområdet för prisceremonier för tävlingen och långloppscupen, och dansa sedan av er den sista energin (om ni nu har någon… man får sitta också). Vi tipsar om att göra en extra övernattning i sommarstaden Varberg denna helg. Den sista helgen på sommaren? Den är väl värd att firas av!

Har ni något roligt minne från 2018 års tävling som ni bakom tävlingen kommer ihåg tydligt?

”Massor av roliga minnen men inget jag kommer ihåg” citat av mej:  DemensUffe

Vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet - vad är mervärdet?

- Att kunna bjuda på det bästa av hela Varbergs kommun till våra deltagare och deras följe. Slätten, bergen, bokskogen, utsikten, havet och fästningen

Mervärdet är att se alla glada människor (cyklister, åskådare, funktionärer m.fl.) som i många, många fall återkommer år efter år till BOCKSTENSTUREN.


Tack Uffe och Varbergs MTB för all info, nu väntar bara nästa helgs fest. Är du inte anmäld än? Skynda dig in på bockstensturen.nu anmälan stänger i morgon lördag.


Artikel och bilder av Oscar Ekstam  2019-08-23