Sommaren är kort, det mesta regnar bort, men nu är långloppsfinalerna här, så ta för dig, deltävlingarna väntar på dig idag…
Kanske inte världens bästa tolkning av en klassisk sommarlåt. Vi hoppas att vi kan göra en annan sommarklassiker mer rättvisa istället. Bockstensturen är långloppsklassikern som väntar vid slutet av sommaren och visst har sommaren och årets Mitsubishi MTB Challenge gått i en rasande fart? Nu är det bara slutspurten kvar med de två återstående tävlingarna. Och en perfekt tävling för att dra nytta av Cykelvasaformen.
Varberg, den klassiska kur- och semesterorten brukar vara ganska turist-tom när långloppscupen gästar. Vilket är riktigt skönt då det finns plats för alla de tusentals cyklisterna. Dessutom kan man passa på att boka in sig på ett av de många och trevliga Spa-hotellen för en riktigt avkopplande uppladdning eller varför inte ta en helweekend i Varberg och må gott även efter loppet?
För att förbereda både er som ska cykla och som ska stå bredvid har vi som vanligt frågat arrangören Varbergs MTB och
Först och främst efter denna presentation, hur ser årets bana ut?
- Årets bana är i princip exakt som förra årets bana. Vi har inte gjort en enda justering, de enda justeringarna är de få förändringarna moder natur stått för. Banan går genom naturreservat och där får man på vissa ställen varken klippa grenar eller gräs. Vissa stigar kan vara riktigt utmanande och smala på grund av detta. Banan har fortfarande 1400 höjdmeter på de lite över 10 milen och innehåller fortfarande en salig blandning mellan snabbåkata grusvägar, långa backar och tekniska stigar.
Det vi adderat till skillnad från ifjol är att vi inte bara spelar musik vid sista depån (vid vår klubbstuga) utan på två ytterligare platser, på banans högsta punkt och vändningen längst bort på banan. Vi hoppas att det blir en fin motiovationshöjare till hjältarna som tar sig runt våra banor.
Så vad har de som inte kört banan tidigare att vänta?
- Starten går som vanligt från södra fästningshörnan. Genom Varbergs centrum och ut mot gamla banvallen som tar cyklisterna mot Åkullas bokskogar. Här bjuds det på många höjdmeter och härliga utförslöpor i fantastiska bokskogar. På vägen tillbaka in mot centrum har vi en hel del förändringar mot tidigare år och avslutningen kommer vi bjuda på lite mer singeltrack på våra egna MTB-banor bakom sjukhuset. Avslutningen är dock den samma med en tur över Hästhagaberget med fantastisk utsikt över havet. Ner mot gamla banvallen utefter strandpromenaden och målgång i Societetsparken.
Mer detaljerad beskrivning finns så klart på www.bockstensturen.nu
Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet?
- Innan, under och efter loppet finns det många fina aktiviteter att ägna sig åt i sommarstaden Varberg. Och passa på att besöka just bockstensmannens museum som finns på unika Fästningen precis intill tävlingsområdet.
Vill man ändå ge sig ut på banan så är de bästa publikplatser utefter banan vid depåerna. Bästa plats är vid depån i Åkulla då åkarna passerar depån två gånger. Efter det kan man ta sig in mot centrum och besöka Varbergs MTBs nya klubbhus där sista depån ligger, vilket också sammanfaller med en del singeltrack för deltagarna som man kan följa på nära håll.
Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt, har ni något bra "tips från coachen”?
Bästa tipset är helt klart att spara sig under de första 15 kilometrarna innan backarna. Åk med huvudet och räkna kilometrarna. Tänk hela tiden att banan är två mil längre än något annat lopp i banan.
Vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet - vad är mervärdet?
Att vi som idrott, att vi visar att vem som helst, att vi visar för publik och de vid sidan att vem som helst kan sätta sig på en cykel och klara det. Att det är en bra motionsform. Alla kan delta. Detta genom att vi har flera olika distanser att köra. Vi ser flera lokala åkare som tar sig an utmaningen och kör loppet vilket är hur kul som helst.
Bockstensturen som lopp engagerar inte bara många åkare utan också många lokala föreningar och funktionärer. Det är hela 15 olika föreningar som är inblandade i arrangemanget och hjälper till. Sen har vi också 125 olika markägare släpper till sina marker för att tävlingen ska fungera. Tänk därför lite extra på att inte skräpa ned utan släpp skräp vid depåerna eller behåll det i fickorna så förblir alla glada. Men mest glad blir förmodligen naturen.
Bilder och artikel av Oscar Ekstam 2017-05-02.