toppbilder_2023.jpg

Inför Billingeracet 2024

Billingeracet2023fotoOscarEkstam4.JPG

Nej nu blommar vitsipporna! Billingeracet stundar och lagom till dess säger väderprognosen att värmen kommer. Det kommer sprudla av energi vid premiären av Långloppscupen således. Naturen exploderar och cyklisterna lika så. Hoppas bara att varken natur eller cyklist spränger sig totalt och kroknar. För det är väl den största risken efter vinterdvalan. Att viljan och energin för att cykla fort ute är lite högre än var kapaciteten ligger. Men å andra sidan finns det inte så många andra sätt att testa gränsen än att köra på och se hur långt det håller.

Den förnuftige väljer dock förslagsvis att gå ut i ett ”lagom” tempo genom att hålla koll på antingen puls, watt eller uppskattad ansträngning. Att lägga sig lite lägre än fullfart-tempo är alltså att rekommendera på första halvan av loppet. Andra halvan kommer energin med största sannolikt behövas oavsett. Kanske, kanske kan det finnas lite extra i reserven för att avancera i fältet. Men framför allt behövs energin för att ha orken att ha det roligt och klara av utmaningarna på slutet.

2023 skapades en helt ny bansträckning med inslag av gamla pärlor från ”den gamla banan”, vilken hölls i stort sett oförändrad genom hela 2010-talet. Loppet cirkulerar numera uppe runt toppen av platåberget Billingen. Dock ska cyklisterna ned och upp från berget som tidigare men det är inte start och målgång på två olika platser längre. Vilket gör att den långa startbacken är ett minne blott.

Billingeracet2022_foto_Oscar_Ekstam2.JPG

Men hur går starten och resten av banan egentligen och är det några justeringar från fjolåret? Vi har som vanligt tagit pulsen på arrangörerna Skövde CK och Mariestadscyklisten för att få lite mer koll om årets arrangemang.

Hur är starten och resten av banan i år, jämfört med i fjol?

-        Det är i huvudsak samma bansträckning som förra året. Banan gå till viss del nyttja de nybyggda cykellederna på Billingen som inte varit tillgängliga tidigare. Här kan man som cyklist se fram mot härlig sk. ”Flowtrail”. Vi skickade med några bilder att njuta till:

Billingeracet2024_hopp.jpg


-        Loppet startar som i fjol med en kort startloop på 3 kilometer runt cykelstadion. Något vi nu vet ger publiken en intensiv upplevelse och för cyklisterna en bra uppvärmning och utsträckning av fältet. Masterstarten kommer att vara bättre detta år mot i fjol för att undvika ett ”ryckigt” fält.

-        De kommande två ”looparna” slingrar sig genom Billingens Fritidsområde, täckande en sammanlagd sträcka av 33 km. Banan löper huvudsakligen längs löp- eller cykelstigar som slingrar sig uppe på platån. Dessa stigar är inte bara välkända utan också åtråvärda för sin mytomspunna karaktär, vilket ger deltagarna en stigupplevelse som är både unik och eftertraktad. De är utmanande utan att vara överdrivet svåra, och samtidigt inte för lätta – perfekt anpassade för ett långlopp.
Den avslutande loopen är den klassiska Ryds-loopen, känd från många år bakåt i Billingeracet men nu omgjord och förlängd till 36 km. Starten är som vanligt med en brant nedförsbacke, följt av bekanta naturstigar som slingrar sig genom landskapet. Avslutningen av Billingeracet tar deltagarna genom en kilometervis kamp längs stigarna vid målområdet, istället för den tidigare "strupen". Detta innebär en intensiv avslutning på de 69 härliga kilometrarna, där mållinjen väntar efter en sista utmanande sträcka.

Vilka utmaningar väntar längs banan?

-        Billingeracet innehåller inga ”A- eller B-spår”, dvs. svårare spår (A-spår) där det finns ett lättare alternativ (B-spår). Alla våra stigar håller en lagom nivå både för nybörjare och erfaren. Utmaningar finns det alltid beroende på teknisk skicklighet och fart.
Härligaste nya utmaningen vi bjuder på är de nya cykelstigarna i ”flowtrail”-karaktär. Där den erfarne kan leka loss med lite luftfärder och nybörjaren kan njuta av släta, följsamma stigar. 

Vad är viktigt att tänka på före, under och efter loppet?

-        Ladda upp och in ordentligt både innan, under och efter loppet. Se till att vara utvilad innan och ha en strategi för loppet. Under loppet, fokusera på att inta energi för att orka. Våra depåer är fullt laddade och är väl värda att ta en paus i.

Om du är nybörjare inom Långloppscupen, vad ska du tänka på?

-        Läs gärna igenom Långloppscupens bloggarkiv från föregående års Billingeracet. Där finns mycket matnyttigt. Annars är det största tipset i att fokusera på energiintag och att disponera krafterna väl. 

Anmälan och information hittar du på billingeracet.se/


Artikel och (övriga) bilder av Oscar Ekstam
2024-04-27