Rapport AXA Ski Marathon

DCIM\100GOPRO


Rapport AXA Ski Marathon

Under söndagen var det äntligen dags för säsongspremiären av Björn Dählie SKI Challenge. Efter en del tur med vädret och mycket jobb från arrangörerna på Lugnet så stod det tillslut klart att säsongens första långlopp, AXA Ski Marathon, skulle köras på Lugnet på Lugnet, och inte på någon reservort. Banan sträckte sig över sju ganska tuffa varv, där varje varv hade en vändpunkt inne vid stadion. Detta innebar att det blev något rörigt för publiken att hänga med på vilket varv åkarna egentligen var på, likaså rörigt för vissa av åkarna själva. Men med ett vackert, kallt och soligt vinterväder med lite snöflingor i luften så var det i alla fall lite svårt för de 341 startande att inte dra på smilbanden över en dag fylld med skidpropaganda.

Loppets utveckling
Både på herr- och damsidan var det många starka namn i startlistan, och speciellt bland herrarna så var det inte lätt att gissa en segrare på förhand. När startskottet small av på Lugnets skidstadion var det inte oväntat hårdkörning från start i båda elitklasserna.

Efter ett halvt varv (det vill säga en hel slinga på Lugnet, innan vändpunkten nere på stadion) så var herrtäten ganska samlad, i en grupp på omkring 15 man, och det var ingen bland tätåkarna som valt att gå med fäste trots de ganska tuffa uppförsbackarna, som nu fick hanteras med enbart stakning istället. Efter några varv med tuffa förningar i spets fick allt fler släppa täten, och kvar blev en tätklunga som fick utstå tuffa lagförningar av Lager 157 Ski Team mot slutet, där teamets planer måste ha gått i lås eftersom hela herrpallen täcktes av de svart-vita åkarna. Fler fick släppa, däribland Kalle Gräfnings, Andreas Holmberg och Bill Impola. Och det hela urartade i en rafflande slutspurt mellan framförallt Marcus Johansson och fjolårssegraren Fredrik Byström, där ”Bysse” gick segrande ur striden, med teamkamraten och trippla Vasaloppsegraren Jörgen Brink strax bakom på tredjeplats. På upploppet befann sig också Oscar Persson, Jerry Ahrlin och Jimmie Johnsson, som alla hängt med täten men inte riktigt haft krafter kvar i spurten.

På damsidan fanns något bortfall i startlistan och damtäten spreds ut bland alla herrar. Placeringarna kristalliserade sig redan efter ett varv, men tidsdifferenserna varierade. Britta Johansson Norgren imponerade med sin dominans och ledde med 30 sekunder efter ett varv, som hon sedan utökade till dryga tre minuter, när hon tillslut passerade mållinjen som överlägsen segrarinna! Ett riktigt bra formbesked inför helgens Jizerská Padesátka i Ski Classics. Dessutom en riktigt bra laginsats av Lager 157 Ski Team som därmed knep fyra pallplatser av sex möjliga. De resterande två pallplatserna såg ut att bli en uppgörelse mellan förra säsongens totalsegrarinna i Björn Dählie SKI Challenge, Emilia Lindstedt, och Team Coops nyförvärv Annika Löfström. Luckan mellan de båda varierade i storlek men slutade med att Emilia knep andraplatsen klart före Annika.  

Åldersklasserna
I H40 visade förra säsongens suverän Niklas Jonasson återigen var skåpet skulle stå när han knep segern före Anders Johansson. Likaså i D40 blev det förra årets totalsegrare som knep segern i AXA Ski Marathon, före Matilda Tidlund och Daniela Profir. I H50 fick Jan Östlund till en seger i denna deltävling, efter att inte ha slagit fjolårets totalsegrare Magnus Svensson som tillsammans med trean Adam Blomberg var inom minuten bakom Jan.

Summering
Tävlingsledare Kenneth Wåhlberg tillsammans med övriga ansvariga i arrangörsföreningarna Svenska Skidspelen, Sågmyra SK och Falu IK var nöjda med dagen och hoppas kunna fortsätta arrangera säsongens första långlopp på Lugnet, även nästa år. Det var nära att tävlingen inte hade kunnat gå på Lugnet överhuvudtaget på grund av snöbrist, vilket gör att man är väldigt nöjd över att ha kunnat arrangera tävlingen på planerad plats, även om banan hade kunnat vara ännu längre vid bättre förhållanden. Några har beklagat sig lite över att det var svårt att hålla ordning på antalet varv samt att det blev trångt och svårt på sina ställen längs banan, något arrangören tar till sig.

Resultat från tävlingen och poängsammanställningen för alla klasser i Björn Dählie SKI Challenge för både aktuell säsong och förra säsongen kan ni hitta under fliken Resultat, mer information från loppet och inför kommande lopp hittar ni även på facebooksidan.

Lördagen den 16 januari är det dags för deltävling nummer två i Björn Dählie SKI Challenge, i form av Moraloppet! Så pallra er till Oxberg (där starten går) och skida för allt var tygen håller, eller bara njut av ännu ett långlopp i vacker dalamiljö. 

 

DCIM\100GOPRO
"Bysse" i spets, före Jimmie och Jerry, som anför herrtäten.

DCIM\100GOPRO
Här är det Bill Impola och Jerry som anför stakmaskinstäten. 

DCIM\100GOPRO
Segrarinnan Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF / Lager 157 Ski Team,  i ensamt majestät.

DCIM\100GOPRO
Emilia Lindstedt höll andraplatsen i sin nya SkiProAm-dräkt, som även representerade nya klubben Falun-Borlänge SK. 

DCIM\100GOPRO
Trean för dagen, Annika Löfström, Årsunda IF/Team Coop, följs här av totalsegraren i sommarens långloppscup på mountainbike, Lars Bleckur. 

GOPR1337.png
Riktigt tajt spurtstrid mellan Marcus Johansson och Fredrik Byström, med Jörgen Brink strax bakom. Vilken laginsats av Lager 157 Ski Team. Funktionärerna på helspänn för att hålla koll på vem som tar segern.