toppbilder_2023.jpg

De bästa apparna för äventyrscykling och stigletarturer

LLblogg-byline-Linda.jpg

Dra på trissor. Ett blogginlägg idag igen. Vem vet, kanske blir det bloggstrike. 

Jag får mycket frågor om hur jag hittar nya stigar. Hur man lättast cyklar till en viss plats eller helt enkelt planerar en riktigt bra stigcykeltur. Så här kommer lite tips.

Det finns idag en uppsjö av appar man kan ladda ner och använda sig av. Jag brukar använda fyra olika när jag planerar allt ifrån en kort cykeltur till riktiga cykeläventyr och stigletarrundor.  

Båda Strava och Trilforks är välkända i cykelkretsar. På Strava kan man dels inspireras genom att följa andra cyklister och se var de cyklar. Man kan också titta på Strava Heatmap för att få en bild över var någonstans i ett område de flesta väljer att cykla. Via Stravas Segment Explorer kan man på samma sätt se var i ett område det finns olika segment. Perfekt om man vill ut på QOM eller KOM-jakt. 

På Trailforks kan man mer översiktligt hitta rutter eller leder att cykla och fungerar, tycker jag, bäst om man skall åka till en ny plats eller nytt ställe att cykla på och utforska vilka leder eller rutter som finns. 

Skarmavbild_2020-06-05_kl._15.31.42.pngTrailforks rutter runt Falun.

Själv har en app som kan vara bland de mest använda på min telefon. Jag tror faktiskt inte man kan investera 40kr, som den kostar för Iphone, på något vettigare. Appen heter Topo GPS.  Tänk er Lantmäteriets kartor i telefonen. Dels får man grymma kartor där alla stigar också är med. Dels ser man var man själv befinner sig och man kan också planera rutt för olika cykeläventyr. I appen kan man välja om man kör bil, går, cyklar eller kör MTB och genom att skriva in en plats eller sätta en punkt på kartan ritar appen upp en passande rutt utifrån färdmedel. Tänk er google maps fast med stigar och i hög upplösning. För 40 spänn får ni alltså hela Sverige i detaljformat i er telefon. Det är mer än en gång jag varit ute och känt att nä, jag pallar inte en meter till. Då klickar man på platsen man bor och appen ritar smidigt en rutt hem. Skall ni ut i väglöst land utan mobiltäckning kan man enkelt ladda ner kartorna och använda i offline-läge. Vill man spendera 25 kr till kan man komplettera med ”Mountainbikerutter” och får då åtkomst till alla mountainbikerutter som finns registrerade på appen över hela världen. För samma summa kan man också komplettera med ”Cykelvägar över långa avstånd”. Denna har jag inte testat, men för 25 kr kan det vara en spännande dag i sadeln som väntar framöver. Vill ni gå bananas finns appen även för andra länder…..hur länge ska ni vara ute och cykla? 40 spänn så har ni ett nytt land att ta tag i.

IMG_4528.PNGSå här ser Topo GPS ut när jag öppnar appen. Pilen är jag hemma i vardagsrummet. 

IMG_4530.PNGDet här är föreslagen MTB-rutt härifrån till Rog-sjön och då får man med den berömda Törnbergs väg. 

Ett annat tips är Omaps som är Svenska Orienteringsförbundets kartdatabas. Här kommer man utan inloggnig in och kan se var i Sverige det finns orienteringskartor att tillgå. Man kan också klicka på dessa och få dem i en högupplöst version. Perfekt om man är lite osäker på hur lätt eller svår en stig är. Har man bara kvar kunskapen från idrottslektionerna i skolan och kommer ihåg karttecknen är denna perfekt. Tänk dock på att kartorna som sådana ofta är upphovsrättsskyddade och kan inte skrivas upp eller spridas hur som helst. Omaps nås på omaps.net

Skarmavbild_2020-06-05_kl._15.17.31.pngOmaps startsida när jag är i Falun. 

Skarmavbild_2020-06-05_kl._15.18.10.pngNärmsta karta här är kartan över Stångtjärn som då är klickbar. 

Skarmavbild_2020-06-05_kl._15.19.01.pngOch vips, så ser man en orienteringskarta över Stångtjärn - med ungefär en miljon små stigar att utforska. 

Vill man kan man ju hemma vid köksbordet inför helgens långtur också kombinera de olika apparna och plötsligt har man oändliga möjligheter att planera sina egna äventyr. 

Ride safe så ses vi på stigarna! 

Och för att förtydliga - nej - jag är inte sponsrad av någon app här utan detta är kort och gott det jag brukar använda.